Afbeelding
Foto:

Bergen op Zoom behaalt prima duurzaamheidsscore

BERGEN OP ZOOM - Huishoudens in Bergen op Zoom scoren precies het landelijk gemiddelde als het gaat om het toepassen van duurzaamheid in en om het huis. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten van Energiebedrijf Vattenfall.


De index bestaat uit drie factoren: Het aantal huishoudens met zonnepanelen, het aantal aanvragen voor een Investeringssubsidie Duurzame Energie én de mate van verstening in tuinen. Deze 3 indexen zijn gebundeld tot een uiteindelijke Duurzaamheidsindex, die -per gemeente- in kaart heeft gebracht in welke mate huishoudens actief bijdragen aan duurzaamheid.


Uit die index blijkt dat huishoudens in Bergen op Zoom helemaal niet slecht bezig zijn. Zo blijkt dat 12,7 procent van alle huishoudens zonnepanelen op het dak heeft liggen en dat is meer dan het landelijk gemiddelde van negen procent. Daarnaast zijn er 40,7 aanvragen per 10.000 huishoudens ingediend voor een investeringssubsidie voor duurzame energie. Dat is dan weer iets onder het landelijk gemiddelde van 50,9.


Als je gaat kijken naar de verstening van de tuinen, dan scoort Bergen op Zoom wat minder. 41,1 procent van de tuinen is versteend, tegenover het landelijk gemiddelde van 36,7 procent.

Noord-Brabantse gemeenten scoren in de Duurzaamheidsindex relatief gezien laag. Noord-Brabantse huishoudens passen gemiddeld 10% minder vaak duurzaamheid toe in en om het huis.


Vattenfall stelde de index samen op basis van de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht.