Wit aan zet wint
Wit aan zet wint

Peter de Moor schaak-
kampioen Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - In de laatste, 25e ronde, van het kampioenschap van BSV stelde Peter de Moor het kampioenschap van BSV veilig. Binnenkort, 8 september, starten de jeugdtrainingen weer bij het Juvenaat. Schaakvereniging BSV houdt a.s. vrijdag een bijzondere ledenvergadering van hoe het nieuwe schaakseizoen gaat verlopen zowel voor de interne als de externe competities.


Voor het kampioenschap waren nog twee gegadigden. Peter de Moor had aan een remise genoeg, maar won overtuigend van jeugdkampioen Levi Vriens. Dat zijn directe concurrent ook won, was daarna niet meer van belang. Peter is opgelucht dat hij uiteindelijk het kampioenschap behaald heeft. Het is ook zijn eerste kampioenschap en natuurlijk wil hij nu meer. De concurrentie is gewaarschuwd. De volledige uitslagen van de laatste ronde waren: Peter de Moor-Levi Vriens 1-0; René Punt-Henry Groenveld 1-0; Bas van de Putte-Pieter-Jan Demmers 1-0; Martin de Smit-Hamid Hussein 1-0. Tot nu toe dus allemaal overwinningen voor wit. De reeks werd doorbroken door Robert Kunst-Bert van der Linden ½-½, de langste partij van de avond. Wesley Hopmans-Kees de Looff 0-1; Alexander van 't Hoff-Piet Bruys 0-1 en Lieselot Deleersnyder-Sjef de Jong 1-0. Jeugdkampioen Levi Vriens speelde een goed eerste kampioenschap en werd knap zesde. Insiders denken dat Levi in de toekomst weleens de titelkandidaat kan worden. Maar dat zal ook sterk afhangen of zijn komende universitaire studie dat toe laat.


Jeugdtrainingen
De jeugdtrainingen en de jeugdwedstrijden liggen vanwege het Coronavirus nog veel langer stil. Voorzitter Henri Groenveld geeft bij ons aan dat veiligheid, voor schaakjeugd en trainers, voorop staat. En dat in samenspraak deze regels voor het veilig verlopen van deze trainingen in Coronatijd goed worden besproken. Ook het Juvenaat, de locatie van de jeugdtrainingen, heeft aangegeven dat het mogelijk is. Maar dan moeten de regels minimaal op hetzelfde niveau liggen als die op het Juvenaat zelf. Als Bestuur en jeugdtrainers het eens zijn over de regels zullen de schaaklessen op dinsdagavond 8 september weer van start gaan. De (ouders van de) jeugdleden zullen per e-mail hierover geïnformeerd worden. Eventuele nieuwe belangstellenden worden aangeraden om eerst per mail, info@bozschaak.nl te informeren.


Nieuw schaakseizoen
Op vrijdagavond 4 september houdt BSV een bijzondere vergadering om te bespreken of en hoe mee gedaan worden aan de externe wedstrijden. Tevens wordt besproken hoe de interne competitie plaats gaat vinden en hoe te handelen als een 2e coronapiek zijn opwachting doet. Tevens worden de prijzen van het afgelopen seizoen in de diverse categorieën verdeeld. Uiteraard zullen wij u hiervan in het volgende nummer berichten. Eventuele nieuwe seniorschakers wordt ook aangeraden om eerst per mail contact op te nemen. Hiervoor wordt hetzelfde mailadres gebruikt als
hierboven bij de jeugd is aangegeven.


Schaakproblemen
In het vorige schaakartikel in De Bode gaven we u het volgende probleem. Wit: Kg1, Dc2, Ta1, Td1, Lf4, Pe5, a3, b4, d4, e3, f2, g2 en h2. Zwart: Kg8, Dd8, Ta8, Tf8, Ld6, Ld5, a7, b7, c6, e4, f5, g7 en h7. Zwart speelde 1. ….g5 waarna wit opgaf. Er had kunnen volgen 2. Lg3 f4 3. exf4 en de witte loper gaat verloren.
In het nieuwe probleem, zie diagram, wint wit opeens verrassend en snel. Hoe?[n]