Samen in actie tegen
laaggeletterdheid

BERGEN OP ZOOM - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In de provincie West-Brabant gaat het om 11,0% volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam,?minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Het heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor het innemen van medicijnen, het werken op de computer en zelfstandig reizen met het openbaar vervoer.


Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). Bibliotheek West-Brabant neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek met een gevarieerd programma in de hele regio.
Stichting Lezen en Schrijven roept ook dit jaar het Nederlandse publiek, taalnetwerken en bedrijven op om taalactiviteiten te organiseren tijdens de Week van Lezen en Schrijven. Zodat we met elkaar het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden zichtbaar maken. Het herkennen is de eerste stap, het gesprek aangaan en in contact brengen met het Taalpunt in de Bibliotheek West-Brabant de tweede.


Activiteiten
In de regio zetten gemeenten, bibliotheken, scholen en bedrijven zich in om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid. Zo worden er op meerdere plekken in de regio in totaal 25.000 bloemenzaadzakjes uitgedeeld, worden er stadswandelingen georganiseerd, gaan medewerkers van de VoorleesExpress met ouders in gesprek over laaggeletterdheid en worden de taalpunten weer heropend. Info: www.bibliotheekwb.nl[n]