Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Bakkerij Nagelkerke in Halsteren is gat in de markt

HALSTEREN - Jan Nagelkerke werkt al vanaf z'n 21e in de bakkerij. Dat is ook niet gek, want zijn vader had meerdere bakkerijen én twee broers zitten eveneens in de bakkerswereld. Zelf begon hij in Oudenbosch met een bakkerij, inmiddels is daar een ijssalon en het choco-atelier bijgekomen. Daarnaast is hij eigenaar van Maddey's in Roosendaal én sinds dit jaar runt hij de bakkerij én ijssalon in Halsteren. Dat alles doet hij samen met zijn vrouw Sofie. "We wisten niet dat het zo'n gat in de markt zou zijn."


Eigenlijk is het puur toeval dat Jan en Sofie Nagelkerke een zaak hebben geopend in Halsteren. "We komen zelf uit Oudenbosch, maar we halen altijd ons vlees bij de slagerij hiernaast. Op een dag zagen we dat dit pand te huur stond", legt Jan uit. "Halsteren kent geen leegstand, er is altijd plek om te parkeren en ja, toen begon het dus te jeuken." Zo gezegd, zo gedaan. In februari van dit jaar werd het huurcontract getekend, maar twee weken later brak de coronacrisis uit.

"Dat was wel even schrikken. We hebben onszelf toen wel afgevraagd wat we moesten doen." De zaak in Oudenbosch trekt op een normale zaterdag zo'n 700 klanten, maar dat werden er opeens nog maar 500. "We waren wel even bang dat het nog verder zou dalen. Er zat echter één voordeel aan. Hierdoor hadden we wel tijd om zelf aan de slag te gaan in Halsteren." De voormalige boekhandel werd volledig gestript en er werd een luxe bakkerij geïnstalleerd. "Uiteindelijk zijn we eind mei geopend."

Sindsdien kan je er terecht voor de 'lekkere dingen van een bakker', zoals Jan het zelf omschrijft. "We hebben de 22 jaar ervaring die we hebben, samengebracht in deze winkel." Je kan hier dus terecht voor het lekkerste worstenbrood, lekkere koeken én voor ijs. "Wij verkopen geen 'busbrood'. We hebben hier in het dorp twee supermarkten en twee bakkers die dat verkopen. Wij wilden iets anders doen." Daarom kan je bij Jan Nagelkerke terecht voor zogenaamd 'Frans brood'. "Daar zitten geen extra toevoegingen in. Het brood bestaat puur uit meel, bloem, water, desem, zout en een klein beetje gist. Het moet langer rijzen, maar daardoor heeft het wel enorm veel smaak. Er hoeft dus geen rommel in." Het brood is daarom volledig natuurlijk en dat heeft volgens Jan en Sofie de toekomst.


Vanaf de eerste dag is het lekker druk in de winkel. "Vooral de eerste dagen was het megadruk. Dat hadden we echt niet verwacht. Vooral het ijs liep enorm goed. We kregen de eerste dagen meteen complimenten van klanten. Ze vinden het zo leuk dat er nu 's avonds mensen met een ijsje op het plein plaatsnemen. Dat geeft meteen een gezellig gevoel." Ook het worstenbrood van Nagelkerke verkoopt goed. "Dat is echt één van onze specialiteiten. Ik ben heel erg streng als het aankomt op de kwaliteit. De eerste twee maanden heb ik de zaak helemaal zelf gedraaid, maar inmiddels ben ik het uit handen aan het geven." Dat blijkt soms lastiger dan gepland. "Maar het is uiteindelijk wel mijn naam die op de gevel staat." [n]