Coronacrisis kost gemeente één miljoen uit eigen zak

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom verwacht dat er aan het eind van dit jaar bijna één miljoen euro extra aan kosten is gemaakt in verband met het coronavirus die niet vergoed wordt vanuit het Rijk. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.


DOOR REMKO VERMUNT


De gemeente houdt de financiële effecten van de coronacrisis constant in de gaten. “Het inzicht in de financiële gevolgen had door het treffen van de diverse maatregelen direct onze aandacht. We hebben afgelopen tijd gebruikt om in de volle breedte van de gemeente het financiële beeld zo compleet mogelijk te maken.”


Het Rijk heeft voor een aantal zaken al aangegeven dat er compensatie komt. In totaal gaat het op dit moment om 2.640.000 euro. Een groot deel daarvan (1,6 miljoen euro) wordt uitgekeerd over de periode tot 1 juni.

“Door deze bijdrage kun je stellen dat voor de periode tot 1 juni de effecten van de coronacrisis voor zover ze nu bij ons bekend zijn afgedekt. Ditzelfde geldt voor de bijdragen die al voor het gehele jaar zijn toegekend.”

Maar, in sommige gevallen zijn er kosten gemaakt, waarvan op dit moment nog niet duidelijk is of die worden terugbetaald. Zo is er nog onzekerheid over het mislopen van parkeergelden en toeristenbelasting. “We hebben tot 1 juni een vergoeding gekregen. Maar, we verwachten ook na 1 juni voor beide onderdelen minder opbrengsten te hebben. Wanneer het Rijk beide opbrengstdervingen 100 procent blijft compenseren dan zou hiervoor nog 958.000 euro van het Rijk ontvangen moeten worden. Dit is een risico wat we blijven monitoren”


Daarnaast zijn er ook kosten gemaakt/minder opbrengsten waar geen rijksvergoeding tegenover staat. Tot 1 juni gaat het om een bedrag van 395.000 euro, maar de gemeente verwacht dat dit oploopt naar 967.000 euro voor heel 2020.


“Omdat we nog steeds de gevolgen van de crisis merken zal dit ook nog om vervolg compensaties vragen. De verdere ontwikkelingen als gevolg van deze crisis zijn nog erg onzeker, waarbij deze naar verwachting ook nog zullen doorwerken in 2021. Een herstel zal ook sterk afhankelijk zijn van de ontwikkeling van een vaccin dat breed inzetbaar is.” [n]