Afbeelding
Foto:

Tweede bakfiets voor
het Soepproject BoZ

BERGEN OP ZOOM - Iedere ochtend rijdt Wim Ligtenberg op zijn bakfiets een rondje door Bergen op Zoom om daklozen te voorzien van een bakje koffie, thee en een broodje. Een rondje van acht tot negen kilometer waarbij hij soms wel honderd mensen kan 'helpen'. Maar, dankzij een financiële bijdrage is er nu een tweede bakfiets. "Daar kunnen we heel veel mensen mee helpen."


DOOR REMKO VERMUNT


Ruim anderhalf jaar is Wim Ligtenberg nu bezig met het soepproject. Het idee is simpel: op zijn bakfiets rijdt hij rond met twee grote pannen met soep om de daklozen te voorzien van een warme maaltijd. In de zomermaanden wordt de soep vervangen voor koffie, thee en een broodje. Maar, in de loop van de tijd is het Soepproject meer geworden dan alleen eten rondbrengen. Zo werden tijdens de coronacrisis ook maaltijden klaargemaakt voor eenzame ouderen. "We kwamen bij zo'n 170 mensen aan huis", vertelt Wim. En zo heeft het Soepproject een maatschappelijke functie aangenomen waarbij 'het verbinden van mensen' bijna belangrijker is geworden dan alleen het eten rondbrengen.


Het idee van Wim is tevens omarmd door verschillende zorginstellingen zoals GGZ en SDW. Zo wordt er nu bijvoorbeeld vanuit SDW dagbesteding aangeboden waarbij mensen de soep gaan maken én daar komt binnenkort een nieuw project bij. "We gaan een (kruiden)moestuin beginnen", legt Wim uit. Naast het terrein van Midgetgolfbaan Meilust wordt een ware moestuin gecreëerd op een stukje grond dat door de gemeente beschikbaar is gesteld. "Op dit moment staan er paaltjes omheen, maar de komende weken gaan we hier een stukje bestrating aanleggen en er worden compartimenten gerealiseerd." De mensen van de dagbesteding krijgen hier een eigen plekje om hun groenten te kweken. "Maar, we doen dat volgens Amsterdams model. We willen verschillende moestuinen realiseren in Bergen op Zoom waar mensen groenten en fruit gratis mogen plukken."


Daarnaast worden de groenten natuurlijk ook gebruikt voor de soep. "En zo is de cirkel eigenlijk weer rond", lacht Wim. De afgelopen tijd is hij druk bezig geweest met het zoeken van vrijwilligers die hem willen helpen bij het hele project. Zo had hij onder andere een extra fietser nodig voor de tweede bakfiets. Die heeft hij gevonden in Aimé Halter. "Hij heeft affiniteit met daklozen, dus hij gaat me vooral daarbij helpen." [n]