Wit wint
Wit wint

Nieuw schaakseizoen van
start bij BSV

BERGEN OP ZOOM - Later dan gebruikelijk is het seizoen 2020-2021 afgelopen vrijdag van start gegaan. Dit heeft alles te maken met Corona. Seizoen 2019-2020 werd deze zomer pas afgerond. Ook werden de prijzen van het afgelopen uitgereikt.


Voorzitter Henri Groenveld bedankte de wedstrijdleider Pieter-Jan Demmers voor zijn ongeëvenaarde inzet al vele jaren en ging toen over tot het uitreiken van de prijzen. Zoals al eerder gemeld in dit medium ging de eerste prijs van het seizoen 2019-2020 naar Peter de Moor. De prijs voor het voorjaarswedstrijd was voor Bas van de Putte. De beste jeugdspeler in het Open Bergs Jeugdkampioenschap was Levi Vriens en de prijs voor de beste externe resultaten ging naar René Punt.

In diverse categorieën werden ook de prijzen van de oploswedstrijd uitgereikt. Verder werden de diploma’s van schaakleraar uitgereikt. Deze diploma’s werden al geruime tijd geleden door een 10-tal Bergenaren behaald, maar nu pas uitgedeeld.

Het nieuwe seizoen ging dus van start. En er waren de volgende resultaten: Rob Hopman-Been - Oliver de Hert ½-½; Bas van de Putte - Peter de Moor 0-1 ; Piet Bruys - Martin de Smit 0-1; Pieter-Jan Demmers - Robert Kunst 1-0; Berend Ruben - Laurens Quinten 1-0; Kees de Looff - Hamid Hussein 1-0; Wesley Hopmans - Bert van der Linden 0-1; Sjef de Jong - Alexander van 't Hoff 0-1. Door deze resultaten nam de heersende kampioen Peter de Moor weer direct de leiding.


In het laatste schaaknummer in deze krant gaven we u het volgende probleem. Wit Kg2, Te4, Lc2, a4, b3, c4, f2, g4; Zwart: Kg6, Dc5, Lb6, a7, b7, c6, f7, g5, g7. Wit won door Te6 mat, een verrassend mat door een dubbelschaak. Door dubbelschaak wordt de tegenstander in één zet door twee verschillende stukken schaak gezet. In zo’n geval kan alleen de koning nog spelen, maar in deze stelling was dat onmogelijk, dus is het schaakmat.


Het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit snel materiaal winnen. Hoe?[n]