Vredeswandeling in
de Vredesweek

BERGEN OP ZOOM - Sinds 1967 organiseert PAX ieder jaar de landelijke Vredesweek in de week rondom de Internationale Dag van de Vrede op 21 september. Dit jaar van 19 t/m 27 september met als thema ‘Vrede verbindt verschil’.


Het coronavirus brengt niet alleen verbinding, maar ook verschillen aan het licht. Enerzijds zien we een explosie aan solidariteit. Na het uitbreken is vanuit alle hoeken van de samenleving de gemeenschapszin zichtbaar, hoorbaar. Spandoeken, applaus en simultaan luidende kerkklokken. Initiatieven die plaatselijke kleine ondernemers door de storm moeten helpen. Anderzijds worden de al bestaande verschillen nog duidelijker, bij de voedselbank en bij het meisje dat veel liever naar school gaat dan in haar ontwrichtende thuissituatie te moeten zijn. Het verschil in toegang tot zorg, tussen ons hier en al die vluchtelingen daar, ver weg.
In de Vredesweek kunnen we laten zien dat er ondanks alle berichten over oorlogen, vluchtelingen en groeiende polarisatie ook veel bijzondere en mooie dingen gebeuren. Niet groot en onmogelijk, maar klein en dichtbij.


Middaggebed
In Bergen op Zoom is er van maandag 21 t/m vrijdag 25 september iedere middag het Middaggebed in de St.-Gertrudiskerk om 12.15 uur waarin voor vrede gebeden wordt. Op vrijdag 25 september een Vredeswandeling om 19.00 uur. Start in de St.-Gertrudiskerk om lopend langs het NU-monument af te sluiten in de Ontmoetingskerk. De organisatie is in handen van de Raad van Kerken en de werkgroep van de Lievevrouweparochie ‘Zin op Zaterdag’. Info: www.vredesweek.nl; Bergse activiteiten www.lievevrouweparochie.nl of www.protestantsekerkbergenopzoom.nl.[n]