Peter werkt aan het houtsculptuur in het park van residentie Meilust.
Peter werkt aan het houtsculptuur in het park van residentie Meilust. Foto: MARJAN STOLK

Beeld Peter de Koning voor residentie Meilust

BERGEN OP ZOOM- Het park van seniorenresidentie Meilust in Bergen op Zoom ziet een grondige renovatie tegemoet. Om de residentie heen is dringend behoefte aan meer parkeerruimte maar ook het park is toe aan een opknapbeurt. Plannen hiervoor zijn in de maak en worden, naar verwachting, begin volgend jaar gepresenteerd. Houtkunstenaar Peter de Koning uit Steenbergen verrijkte het park afgelopen week met een vier meter hoog houtsculptuur gezaagd uit de stam van een Douglas spar die uit veiligheidsoverwegingen gekapt werd.

Door MARJAN STOLK


Het is bijna onvoorstelbaar om te zien hoe Peter de Koning met grof gereedschap als een kettingzaag éen voor één kleine dierenfiguren uit de vier meter hoge stam tevoorschijn tovert. "De bewoners hebben mij verteld dat er in dit park veel dieren leven", vertelt Peter die het niet schijnt te hinderen dat hij van top tot teen onder het zaagsel zit,"dat heb ik meegenomen in mijn ontwerp. De senioren die hier leven hebben veel levenswijsheid opgedaan. Dit komt tot uiting in de uil die bovenop de stam zit. Verder heb ik in de stam veel draaiingen aangebracht want in ieders leven komen periodes van turbulentie voor. Maar er zitten ook openingen in de stam waar het licht doorheen valt. Dat symboliseert de gelukkige fases van het leven" Laag in de boom zit een eekhoorntje."Die kom je hier veelvuldig tegen volgens de bewoners en bovendien is het leuk als er kleinkinderen op bezoek komen!" Het beeld heeft een prominente plek gekregen, het is goed te zien vanaf de balkons van de bewoners maar ook bezoekers van het terras en het restaurant kunnen ervan genieten." Minstens vijftien jaar blijft het staan en daarna neemt de natuur het weer over" vertelt Peter," want laklagen of vernis aanbrengen doen we niet meer in verband met het milieu".


Peter de Koning werd volgens eigen zeggen 'tussen het hout geboren'. "Mijn opa en vader waren beiden klompenmaker en zelf ben ik ook altijd met hout bezig geweest." Op mijn tiende stond ik voor de eerste keer met een kettingzaag in mijn handen. Ooit maakte ik de grootste klomp ter wereld, die staat in het Guinness Book of Records. Eigenlijk is dat het begin geweest van de meer artistieke periode in mijn leven. Vroeger werkte ik vooral in mijn zagerij maar tegenwoordig doe ik bijna uitsluitend opdrachten door het gehele land". Een van de mooiste herinneringen is zijn ontmoeting met, toen nog kroonprins, Willem-Alexander en toenmalig minister Erica Terpstra bij de Keukenhof waar het werk van de Koning te zien was. Ook deed Peter al mee aan een televisieprogramma 'Boomhut XXL' .


Werken met een kettingzaag is zwaar maar toch heeft Peter nog voldoende projecten op de plank liggen. Er is een televisieprogramma in de maak waarvoor Peter is gevraagd. Het wordt een wedstrijd in houtsculpturen zagen. Daarnaast verschijnt binnenkort het boekje 'Laat verbeelding spreken' met gedichten van de hand van Rebelle van Reymerswael, alias voor Carolien Kruf. De gedichten zullen betrekking hebben op de sculpturen van Peter.


Al terwijl Peter bezig is tonen de bewoners van Residentie Meilust hun enthousiasme en betrokkenheid. Regelmatig komt er iemand langs om de vorderingen te volgen. Peter legt graag zijn filosofie achter het sculptuur uit maar natuurlijk staat het een ieder vrij om zijn fantasie op het ontwerp los te laten. [n]