Tiara Richards, die de rol van Kenza speelt.
Tiara Richards, die de rol van Kenza speelt. Foto: Screenshot YouTube

‘Gouden Kalf-winnaar maakt indruk door de grote acteerprestaties'

BERGEN OP ZOOM - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de bioscopen draait. Deze week Buladó.


Vorige week won de film Buladó een Gouden Kalf (de belangrijkste Nederlandse filmprijs) voor de beste Nederlandse film. De film speelt zich af op het Caribische eiland Curaçao. Regisseur Eché Jana, die samen met Esther Duysker het scenario schreef, heeft een Nederlands-Antilliaanse achtergrond. Er zijn twee verhaallijnen. Enerzijds de ontwikkeling naar volwassenheid van het elf jarige meisje Kenza (Tiara Richards) en anderzijds de botsing van haar vader Quira (Everon Jackson Hooi) met zijn vader, opa van Kenza, Weljo (Felix de Rooy). Vader Quira, die als politieman werkt, spreekt liever Nederlands dan Papiamento en meent dat je op je verstand moet vertrouwen en niet moet afgaan op je gevoel. Opa Weljo is het tegenovergestelde. Er wordt niet veel uitgelegd, maar dat hoeft ook niet bij het acteerniveau van dit drietal. Eén blik of een enkel woord is genoeg en de kijker snapt wat er speelt of omgaat in de hoofden. De revelatie is Tiara Richards, die de rol van Kenza speelt. Een talent om nooit te vergeten.


Filmlocaties
Er is gefilmd op plaatsen waar zelfs Curaçaoënaars weinig komen. Verwacht niet de toeristische plaatjes van felgekleurde huisjes of de pontjesbrug. De film laat Curaçao zien zoals weinigen het eiland kennen. Met dank aan locatiespotter Michel Drenthe. Ondanks de wind is het geen luchtige film. Daar zijn de thema’s, ontwikkeling naar volwassenheid vanuit een heftige jeugd en de functie van de irrationele rituelen, te indringend voor. Buladó is een tropische film, grotendeels in het Papiamento gesproken, maar niet speciaal bedoeld voor Caribische Nederlanders. Juist voor ons als bewoners van de Noordzeekust opent de film Buladó een onbekende wereld. Je staat er van te kijken dat ook dít het Koninkrijk der Nederlanden is!

Dit is wat je moet weten over deze film:
- Buladó betekent zoiets als opgetild worden,
omhoog gaan, verheven worden.
- Everon Jackson Hooi is vooral bekend als Bing
in GTST.
Lees de lange versie van deze tip op
www.Bredavandaag.nl[n]