Afbeelding
Foto: Zerfe - Pixelio

Koploper versterkt zijn positie in schaakcompetitie

BERGEN OP ZOOM - Martin de Smit heeft zijn koppositie in de 4e ronde verstevigd door te winnen van de regerend kampioen Peter de Moor. Het is nu al de 4e overwinning in successie van Martin en heeft daarmee een basis gelegd voor een eventueel kampioenschap. Gelukkig kan in de dependance van ‘t Rijks relatief veilig geschaakt blijven worden. Dat geldt ook voor de jeugdlessen en partijen op de dinsdagavond bij het Juvenaat.


Uitslagen
De uitslagen van de 4e ronde waren: Martin de Smit - Peter de Moor 1-0;Bas van de Putte - Berend Ruben ½-½; Rob Hopman-Been - Kees de Looff 1-0; Bart van Kasteren - Henry Groenveld ½-½; Pieter-Jan Demmers - Wesley Hopmans 0-1; Henk van Houten - Piet Bruys 0-1; Alexander van 't Hoff - Levi Vriens 0-1; Robert Kunst - Ton van Vliet ½-½.


Stand
Bovenin is de stand nu: 1. Martin de Smit 2. Rob Hopman-Been 3. Peter de Moor 4. Bas van de Putte 5. Berend Ruben. Martin is een speler die elk jaar wel meedoet om de hoofdprijzen, maar nog nooit clubkampioen is geweest. Dat komt misschien ook wel door zijn speelstijl. Hij heeft een voorkeur om in alle partijen de meest mooie combinaties te zoeken en soms loopt het dan verkeerd af. Vooral als een aanval niet doorslaat en een partij naar een eindspel loopt, dan was Martin kwetsbaar. Maar sinds een jaar heeft Martin zijn speelstijl aangepast. Hij is nog steeds uit op scherpe partijen, maar schroomt ook niet om af en toe wat behoudender te spelen.
Maar dit jaar zal hij zeker de concurrentie krijgen van Rob Hopman-Been, een speler die al wel een tijdje lid is van de Bergse schaakvereniging, maar in verband met o.a. zijn werk nog nooit mee gedaan aan het clubkampioenschap. Dit jaar dus wel en Rob heeft de hoogste ELO-rating van de spelers in de kop van de ranglijst. We kijken dus uit naar zijn confrontatie met Martin de Smit. Peter de Moor heeft vorig jaar bewezen een van de sterkste, misschien wel de sterkste schaker te zijn.
Maar in zijn partij uit de 4e ronde tegen Martin moest hij het onderspit delven. Bas van de Putte is een gevaarlijke outsider en kan van iedereen winnen. Van Berend Ruben is mogelijk het minst bekend. Berend was vroeger jeugdkampioen van BSV, maar is er vanwege zijn studie er lang uit geweest.
We zullen afwachten of hij in de bovenste regionen kan blijven spelen. Wesley Hopmans doet het dit jaar verbazingwekkend goed en zal dit jaar waarschijnlijk veel hoger eindigen dan vorig jaar.
Tot slot, Levi Vriens, de jeugdkampioen is gaan studeren en zal hopelijk vaak kunnen spelen.
In deze competitie heeft hij tot nu toe al zijn partijen (2) gewonnen, maar is ook twee keer afwezig geweest. De voorspelling is dat hij in de toekomst wel eens de sterkste Bergse schaker zou kunnen worden.


Schaakproblemen
Vorige week kreeg u het probleem met de volgende stand.
Wit: Kf4, Th1, Lb5, Pg6, a3, d5, e4 en Zwart: Kg8, Tc2, Pf6, a6, b6, d6 en g7. Hoe geeft wit mat in maximaal 4 zetten? Welnu 1. Th8+ Kf7 2. Le8 Pxe8 3. Kg5 en wat zwart ook speelt, daarna is het 4. Tf8 mat.


Pittig probleem
Dit was mogelijk een pittig probleem. We zullen nu weer wat terugschakelen met het nieuw probleem, zie diagram. Zwart staat een loper voor, maar wit is aan zet. Hoe kan wit de situatie omdraaien zodat hij een stuk voor komt te staan in plaats van zwart?[n]