De GP Adrie van der Poel gaat dit jaar niet door. FOTO JEROEN VAN OPSTAL
De GP Adrie van der Poel gaat dit jaar niet door. FOTO JEROEN VAN OPSTAL Foto: Jeroen van Opstal

GP Adrie van der Poel gaat volgend jaar niet door

HOOGERHEIDE - De GP Adrie van der Poel gaat volgend jaar niet door. Dat heeft de organisatie vorige week moeten besluiten. “Ik heb er slapeloze nachten van gehad”, zegt voorzitter Jan Prop van het organisatiecomité. De wedstrijd, die wederom ook de finale van UCI Wereldbeker zou zijn, stond op de agenda voor zondag 24 januari.


DOOR EUGÈNE DE KOK


Het is met alle regels omtrent het coronavirus voor de vrijwilligersorganisatie niet mogelijk om het evenement te organiseren. De stichting GP Adrie van der Poel heeft het besluit genomen in overleg met de gemeente Woensdrecht en Flanders Classics, de organisatie die de UCI World Cup organiseert. “We zijn sinds maart volop met de organisatie bezig”, legt Jan Prop uit. Volgens hem was het al snel duidelijk dat een normale editie, zoals mensen van de SGP gewend zijn, niet tot de mogelijkheden behoorde. Praktisch is het niet te doen. “Kijk alleen naar de VIP-gasten. Als je 1900 mensen in tenten op anderhalve meter van elkaar moet plaatsen is het parcours te klein.”


Hermetisch
Er is nog gekeken om het evenement over de zaterdag en zondag te spreiden, maar ook dat ging niet lukken. “Als je dat zou doen, betekent het dat je het terrein twee dagen lang hermetisch moet afsluiten en dat er dus alleen renners, begeleiders en organisatoren met een covid 19-attest binnen de hekken mogen. Het leuke is er dan sowieso vanaf. Ook een finale op één dag lukt niet. We doen elk jaar een beroep op de inwoners van Hoogerheide. Voor de GP sluiten we de Scheldeweg een week lang af. De mensen kunnen daar normaal goed mee leven, omdat ze weten dat er een feest in het weekend tegenover staat. Nu zouden ze alleen de lasten hebben.”
Hij wil het bovendien niet op zijn geweten hebben dat er een corona-uitbraak zou plaatsvinden tijdens het evenement. “Als vrijwilligersorganisatie kun je die verantwoordelijkheid niet nemen. We hebben dit besloten met heel veel pijn in ons hart, maar de gezondheid heeft de hoogste prioriteit. Misschien denken mensen: ‘Waarom nu al?’ Het organiseren van zo’n evenement kost echter maanden. Je kunt niet nu al zeggen of het wel of niet doorgaat en wij zijn allemaal vrijwilligers. Dan moet je zeker weten dat het doorgaat. We hopen dat mensen het begrijpen”, zegt Prop.


Begripvol
Vooralsnog lijkt dat het geval. De voorzitter heeft tot nu toe veel begripvolle en ‘hartverwarmende’ reacties gehad. Flanders Classics, die de wereldbeker veldrijden organiseert, snapt het ook. “Door de specifieke situatie van het evenement, een wedstrijd in de buurt van het centrum, bleek het al snel een onhaalbare kaart. Hoogerheide is natuurlijk niet de eerste annulatie”, zegt CEO Thomas Van Den Spiegel. Alles in Amerika is al geschrapt en wedstrijden in Koksijde en Diegem zijn ook van de baan. “We blijven evenwel hopen dat het elders in andere omstandigheden nog wel lukt."

Prop blijft met Van Den Spiegel gesprek. Hij hoopt dat Hoogerheide volgend jaar weer op de agenda staat van de wereldbeker van Flanders Classics. Hoewel niets zeker is, heeft hij daar hoop op. “Het zou de 22e editie zijn en de 16e keer dat we finale van de wereldbeker mochten organiseren. We hebben een goede reputatie opgebouwd.
We mogen hopen dat we er volgend jaar weer bij zijn. Dat is dan de generale repetitie voor het wereldkampioenschap in 2023.”[n]