Afbeelding
Foto:

Hij is naar eigen zeggen de enige in de hele wereld die dit soort kunstwerken maakt. Ronald Bergsma (33) uit Bergen op Zoom maakt al jaren speciale kunstwerken met schelpen. "Ik ben hier al zeker 10 tot 15 jaar mee bezig", vertelt hij trots.


Ronald Bergsma begon al op jonge leeftijd met het maken van eigen creaties. "Eerst maakte ik schepen van boomschors, dat zag er heel tof uit maar het werkte niet goed omdat het hout krimpt en uitzet", legt Ronald uit. Daarom ging hij op zoek naar andere bouwmaterialen. "Op een dag kreeg ik een schelpenlamp. Dat was een erfstuk en dat vond ik ontzettend mooi. Toen ging ik eigenlijk op zoek naar een kunstwerk dat helemaal van schelpen was gemaakt, maar dat was nergens te vinden dus toen ben ik het zelf maar gaan maken."

Inmiddels maakt Ronald de mooiste creaties met zijn schelpen. Hij heeft dan ook duizenden schelpen thuis. "Steeds leerde ik weer iets bij en uiteindelijk zijn dat hele kunstwerken geworden met symbolische figuren. Die symboliek in de werken is voor mij heel belangrijk." Afhankelijk van de inspiratie die Ronald heeft kan hij soms een paar weken en soms zelfs wel een jaar bezig zijn met een kunstwerk. "Soms weet ik het even niet meer bij een kunstwerk, dan ligt het jaren te wachten tot ik het afmaak." In de loop van de jaren heeft Ronald wel dertig tot veertig kunstwerken gemaakt. "De meeste heb ik verkocht aan verzamelaars en zelfs aan een museum." [n]