Wie wordt onze nuuwe n’Òòg’eid?

Volgende week op 11/11 ’s avonds om 11 over 11 weten we wie onze nuuwe n’Oòg’eid’ voor de komende jaren zal zijn. Ik ben benieuwd. Wie niet? Ik dacht weer eens terug aan elf/elf van het jaar 1983. Toen kwam er ook een nieuwe prins. Ik ging vele jaren met mijn vriend Stij Bosters (van de Bloemkool) naar de Geit. Mijn vrouw Marianne en ik hadden in dat jaar opeens iets leuks bedacht. Marianne zou Stij een paar uur van tevoren bellen en hem vertellen dat ik ziek was. Wat zou hij dan denken?


Er werden, net als dit jaar, ook toen van tevoren vele namen van een mogelijk nieuwe prins genoemd. Ook mijn naam werd toen genoemd. Toen Marianne Stij opbelde kwam dat bericht bij hem hard aan. Hij vertelde dat meteen in de Bloemkool aan zijn klanten en iemand zei: “Stij, dat is een smoesje van Paul. Hij wordt vast en zeker de nieuwe prins”.

Om er zeker van te zijn reed Stij direct naar mijn huis. Dat hadden Marianne en ik wel verwacht. En ja hoor, daar stond Stij voor de deur. Ik rende snel naar de zolder. Stij zei: “Dag Marianne, ik kwam Paul even beterschap wensen”, maar dat hield Marianne tegen. Toen was het voor Stij helemaal duidelijk. Hij reed snel terug naar de Bloemkool en zei: “Mensen, nou weet ik het zeker, Paul wordt de nieuwe prins”. Maar ja, wat moest ik nou doen? Ik was natuurlijk ook benieuwd wie de nieuwe prins zou zijn.


Rond 22.00 uur ging ik toch maar naar de Bloemkool toe. Ik had een mooie muts op mijn hoofd, vol met fazantenveren en riep bij binnenkomst heel hard: “Alaaaaf”. Stij was zwaar teleurgesteld, maar we zijn toen toch maar samen naar het Bléékveldje gegaan.

Koert Damveld, alias Prins Manus I, werd onze nuuwe n’Òòg’eid. [n]