Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Dat er steeds meer vlees verkocht wordt, dat merkt keurslager Peter Krijnen natuurlijk ook aan zijn verkoopcijfers. "Maar we houden natuurlijk ook de landelijke cijfers in de gaten. Je hoort steeds meer over vega-producten, maar de kilo's vlees gaan omhoog."


Wel merkt Krijnen dat zijn klanten bewuster zijn van wat ze kopen. "Iedereen is tegenwoordig bezig met het biologische aspect en een beter milieu. Mensen maken een bewustere keuze. Daarom verkopen wij vlees waarvan heel duidelijk is waar het vandaan komt." Daarbij mag het best wat meer kosten, als het maar om een eerlijk product gaat, stelt Krijnen. "We zien bijvoorbeeld dat er steeds meer kip wordt verkocht, maar in de zomer bijvoorbeeld ook de grote stukken vlees zoals rib-eye's. De komende periode wordt er juist meer wild verkocht en vlees voor stoverijen, de echte herfstproducten."

Maar, de laatste jaren verkoopt Krijnen ook vegetarische producten. "Je moet natuurlijk niet je kop in het zand steken. Het aantal meters vega-producten in de supermarkten neemt toe en dan moeten wij er ook iets mee. Maar, de mensen die vegetarische producten bij ons kopen, kopen vaak ook gewoon vlees. Vaak is er dan één gezinslid dat geen vlees eet en dan is het net zo makkelijk om bij ons iets vegetarisch te kopen." Toch is Krijnen ervan overtuigd dat er wat gaat veranderen in de toekomst. "We gaan uiteindelijk minder vlees eten, maar wel beter vlees." [n]