Rinus van Wezel, Ben Goossens en Peter van den Eijnden bij het monument.
Rinus van Wezel, Ben Goossens en Peter van den Eijnden bij het monument. Foto: Gea Vriens

Plaquette onthuld bij oorlogsmonument

LEPELSTRAAT - Afgelopen vrijdag, dertig oktober om 15:00 uur precies, was het zover. Bij het oorlogsmonument aan de ‘Kijkuit ‘ in Lepelstraat werd een plaquette onthuld. Op deze plaquette staat een foto van het neergestorte vliegtuig en een QR-code. Deze code kun je scannen met je mobiele telefoon en zo krijg je allerlei informatie over het neergestorte vliegtuig en zijn bemanning.

DOOR GEA VRIENS


Op één november 1944 stort er vlak bij de ‘Kijkuit’ in Lepelstraat een Engels oorlogsvliegtuig neer. Alle bemanningsleden, zeven in totaal, komen daarbij om het leven. Hoewel het niet werd vergeten was er tot vorig jaar geen monument om deze gebeurtenis te herdenken. Dhr. Peter van den Eijnden, die vlak bij het monument woont vertelt: “een paar jaar terug kwam er een Canadees kijken bij de plaats waar het vliegtuig was neergestort. Hij zei toen op een gegeven moment: those guys gave their lives for your freedom.” De Canadees bleek familie te zijn van één van de omgekomen bemanningsleden. Dat was het moment waarop Peter van den Eijnden besloot dat er een monument moest komen.


Monument

Met behulp van een aantal sponsors en vrijwilligers is het monument gebouwd. Vorig jaar, precies vijfenzeventig jaar na dato, werd het officieel onthuld. Hierbij waren tweeëndertig familieleden van de slachtoffers aanwezig. Het was toen ook de bedoeling om een Engels oorlogsvliegtuig over te laten vliegen maar vanwege de slechte weersomstandigheden kon dat toen niet doorgaan. Bij de onthulling waren ook een aantal leerlingen van groep zeven van Basisschool ‘De Springplank’ aanwezig. Zij hebben het monument geadopteerd zodat ook de jeugd erbij betrokken is en er op deze manier voor wordt gezorgd dat de jeugd niet vergeet wat er destijds gebeurd is.


Plaquette

“Er stoppen regelmatig fietsers en wandelaars bij het monument om te kijken” , vertelt Peter van den Eijnden. Om de mensen van meer informatie te voorzien is er, met behulp van een tweetal sponsors, te weten Metaalbewerking en Apparatenbouw De Poort BV uit Bergen op Zoom en GBG, Grafisch Bedrijf Goes, een plaquette ontworpen. Deze plaquette is afgelopen vrijdag door dhr. Ben Goossens onthuld. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis en heeft contact gezocht met de familie van de omgekomen bemanning. Op deze manier heeft hij ontzettend veel informatie verzameld. Door de QR-code die op de plaquette staat te scannen met je mobiele telefoon kunnen belangstellenden nu van alles lezen over het vliegtuig en de bemanning.


Vliegtuig

Omdat de vlucht van het vliegtuig vorig jaar niet kon doorgaan is er afgelopen vrijdag een vliegtuig over Lepelstraat, Tholen en Halsteren gevlogen. Hoewel er vanwege de Coronamaatregelen geen mensen uitgenodigd zijn, waren er toch redelijk wat mensen aanwezig bij de onthulling die zodoende toch niet helemaal onopgemerkt voorbij ging. [n]