Kornee van Terheijden | Van Terheijden Groep
Kornee van Terheijden | Van Terheijden Groep Foto:

Twee Bergenaren in finale van Topcoach van het Jaar

BERGEN OP ZOOM - De leerlingenbegeleiders Richard Tange en Kornee van Terheijden uit Bergen op Zoom staan samen met nog vier andere West-Brabanders in de finale van ‘Topcoach van het Jaar’. In totaal zijn er 21 finalisten uitgekozen uit ruim 700 voordrachten, best bijzonder dus! Uiteindelijk worden er drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf.

Het West-Brabantse tweetal begeleidt leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Tange en Van Terheijden komen, samen met nog zeven andere finalisten, tegen elkaar uit in de categorie MKB. Beide heren werken zelfstandig vanuit de installatiebedrijven Tange Elektrotechniek en Van Terheijden Groep, beiden in Bergen op Zoom.


Beroepsbegeleidend leerwerktraject

Ze werken met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren die de finalisten onder hun vleugels hebben, worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.


Perfectionisme

Tange werkt als zelfstandig ondernemer en heeft in zijn elektrotechnisch bedrijf vijf tot acht leerlingen in opleiding. Studenten die hem hebben voorgedragen, waarderen hun leerlingbegeleider om zijn persoonlijke betrokkenheid en zijn perfectionisme. “Het is een lieve man” zegt Jurderick Dimie over zijn leermeester. “Hij vraagt inzet van ons. Hij wil dat we de puntjes op de i zetten, maar hij neemt ook altijd de tijd om ons na werktijd nog extra theorie mee te geven.”


Rust en geduld

Ook Van Terheijden is zelfstandig ondernemer. Zijn installatiebedrijf in riooltechniek heeft momenteel vier leerlingen in opleiding. Rust en geduld maken van hem een bijzondere leermeester, vindt leerling Lars van Laar. “Hij neemt de tijd om dingen uit te leggen en te helpen.” Zelf zegt Van Terheijden daarover: “Rust uitstralen is belangrijk als begeleider. We werken in een stressvol beroep waarin we problemen moeten oplossen. Je moet de jongens de tijd gunnen om daaraan te wennen.”


Waardering

De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijftal juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Een van hen is topsporter Dennis van der Geest. Hij is ambassadeur van de TopTalentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. De juryleden komen op 4 november samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via een live-stream volgen.


Geldprijs

De drie winnaars van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk.[n]