Afbeelding
Foto: Shutterstock

GroenLinks wil opheldering invalidenparkeerplaatsen

BERGEN OP ZOOM - Wanneer alle invalidenparkeerplaatsen bezet zijn of als er geen invalidenparkeerplaats aanwezig is, kunnen mensen met een invalidenparkeerkaart op dit moment nog gratis op een reguliere parkeerplaats staan. Vanaf 2021 zou deze regeling in Bergen op Zoom vervallen en de GroenLinks-fractie wil weten waarom.

“Het vervallen van deze regeling kan een enorme belemmering zijn voor zowel de praktische- als de financiële zelfstandigheid voor mindervaliden in onze gemeenten, maar ook voor onze toeristen en dagjesmensen.

Deze mensen hebben niet voor niks een invalideparkeerkaart: Wanneer er geen (vrije) invalideparkeerplaats is leidt dit doorgaans al tot belemmeringen”, stellen Christel Verbogt (fractieassistente) en Selin Karar (Raadslid).

GroenLinks vraagt zich af welk probleem het College wilt oplossen met de wijziging van deze regeling.

Ook heeft de GroenLinks-fractie gevraagd hoe zij ervoor willen zorgen dat de gemeente toegankelijk is en blijft.


Problemen

Fractieassistente Christel Verbogt zit zelf in een rolstoel en heeft een invalideparkeerkaart:

"Ik merk dat er op veel plekken geen of onvoldoende invalideparkeerplaatsen zijn. Zo zijn er op de Kaai 205 parkeerplaatsen, maar geen enkele parkeerplaats voor invaliden. Parkeren op een reguliere parkeerplaats gaat, maar levert vaak meer problemen op. Zo is het uitladen van een rolstoel onhandiger omdat je minder plek hebt: buiten het parkeervak uitladen en dan het parkeervak in. Als ik zelf zou rijden, zou dit betekenen dat ik veel tijd, pijn en energie kwijt ben. Daarnaast moet je net iets verder lopen of rollen, wat ook veel mensen met een invalideparkeerkaart die slecht ter been zijn niet kunnen. Daarom vond ik het goed dat je tenminste gratis op een reguliere plaats mocht staan. Dat compenseert de ellende een beetje.’’


Zorgen

Selin Karar, raadslid: "GroenLinks wil een toegankelijk gemeente Bergen op Zoom waarin iedereen mee kan doen. Onze fractie deelt de zorgen rondom de wijziging in regelgeving rondom het parkeren met een invalidenparkeerkaart in Bergen op Zoom, die met name spelen bij mensen met een beperking en hun naasten.”[n]