De scholen zijn heel blij met het IHP
De scholen zijn heel blij met het IHP Foto: Luciennefotografie

'Bij sommige scholen schieten de tranen in je ogen'

BERGEN OP ZOOM - De besturen van alle basisscholen en kinderopvangcentra in Bergen op Zoom hebben, samen met de gemeente Bergen op Zoom, overeenstemming bereikt over het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Hierin staat precies vastgelegd welke investeringen er de komende jaren worden gedaan en bij welke scholen. "Er lag geen planning en daardoor hadden we totaal geen grip op de financiële uitgaven", vertelt wethouder Barry Jacobs.


DOOR REMKO VERMUNT


De gemeente Bergen op Zoom heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om het creëren van huisvesting voor basisscholen en kinderopvangcentra. Voorheen was het zo dat een school bijvoorbeeld geld kreeg voor een extra (nood)lokaal als er een x-aantal kinderen op school kwamen, maar dat gaat veranderen. "De laatste jaren is er veel veranderd in het onderwijsland. We zijn ons steeds meer gaan richten op doorlopende leerlijnen met bijvoorbeeld Integrale Kindcentra, maar daar is verder geen beleid op gemaakt", stelt de wethouder. "Bij de huidige situatie werd ook niet stilgestaan bij de verschillende visies op onderwijs." En daar moest dus verandering in komen. Er is dan ook goed gesproken met de verschillende besturen, zoals ABBO, SOM, Lowys Porquin en kinderopvangcentra zoals Mammaloe en Zo.

Door de krachten te bundelen, budgetten bij elkaar te leggen en onderling goede afspraken te maken is nu het Integraal Huisvestingsplan tot stand gekomen. "Dit plan zorgt niet alleen voor een goed onderwijsklimaat in Bergen op Zoom, het levert de gemeente Bergen op Zoom ook een besparing op", geeft de wethouder ruiterlijk toe. "We reserveren nu per jaar ongeveer 4,5 miljoen euro als investering voor de huisvesting van de scholen. Met dit nieuwe plan besparen we in 2022 ongeveer 175.000 euro en dat loopt op tot ongeveer één miljoen euro in 2028." Dit heeft alles te maken met de zogenaamde doordecentralisatie, waarbij de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de huisvesting bij de schoolbesturen komt te liggen, in plaats van bij de gemeente. "Dat scheelt bij ons bijvoorbeeld ook in de ambtelijke capaciteit", legt de wethouder uit.

De verschillende schoolbesturen zijn blij met het Integraal Huisvestingsplan. "Het is een lang proces geweest, maar het is belangrijk dat het IHP er nu ligt", stelt Els Kooymans namens Lowys Porquin. "In dit plan wordt echt vooruit gekeken voor over 40 tot 60 jaar. Natuurlijk kan er in de komende tijd veel veranderen, maar er ligt een basis." Dat beaamt ook Conny van Loenhout (ABBO): "Iedere school weet nu wanneer hij of zij in de komende zestig jaar aan de beurt is voor (ver)nieuwbouw. Dat geeft duidelijkheid voor de ouders, kinderen en de leerkrachten." Ook voor de kinderopvangcentra is het IHP gunstig. "Wij moeten nog al eens schuiven met onze ruimtes. Als een school groeit, dan hebben ze bijvoorbeeld onze ruimtes nodig en dan moeten wij weer ergens anders heen. Dat is nu niet meer het geval", stelt Petra Ferket van kinderopvang Mammaloe. "Anoeska Nuijten van Zo Kinderopvang sluit zich daarbij aan. "Scholen en kinderopvang werken nu veel meer samen, waardoor we bij krimp of bij groei beter kunnen schakelen."

Scholen die nu als eerst aangepakt gaan worden zijn volgens de wethouder El Feth, School Oost en de Grebbe. "Ik heb alle scholen wel eens bezocht. Bij sommige scholen schieten de tranen in je ogen. Bijvoorbeeld bij de noodlokalen van De Grebbe. Dat kan niet meer en daarom gaan zij ook als een van de eerste aan de slag." Overigens gaan niet alle besturen per se voor nieuwbouw. "Een schoolgebouw gaat gemiddeld zestig jaar mee. Het is dus niet zo dat alle besturen nu staan te trappelen om nieuwbouw te plegen voor hun scholen. Veel kiezen er ook voor om juist te behouden wat goed is en om bijvoorbeeld te renoveren."