Het pand Langstraat 8 rond 1930.
Het pand Langstraat 8 rond 1930. Foto: Bronia de Bock-Kustusz

Koffiehuis of café van 1922 of eerder tot 1940

HALSTEREN - In Bergen op Zoom, Nieuw-Borgvliet, Halsteren en Lepelstraat waren er sedert 1872 zo’n 58 postduivenverenigingen. Ze waren gevestigd in één van de vele koffiehuizen of cafés die er toen waren.


Bij het uitzoeken van de geschiedenis ervan wordt tegen het volgende krantenbericht aangelopen. Op vrijdag 15 december 1922 bericht dagblad De Zoom, dat op zondag 17 december de postduivenvereniging De Luchtvrienden 80 duiven tentoonstelt in het lokaal van J. Ernest, Melane. De Melanen was een echt buitengebied, waar ook de nauw aan Ernest geliëerde familie Kruf woont. Beide familie’s komen terug in de historie van de horecagelegenheid. Het koffiehuis, café, ligt in de Langstraat, eerder genoemd het Steenbergsche Pad, te Halsteren.

Dat er een koffiehuis of café is blijkt uit latere officiële documenten. Wil Mouwen, onderzoeker van de cafés in Halsteren, heeft de naam van de horecagelegenheid achterhaald, te weten “De Heidebloem”. Bij wisseling van eigenaar in 1931 wordt de naam “De Congo”. Een naam die mogelijk voortvloeit uit de afgelegenheid van de locatie.

In 1936 is er weer wisseling van eigenaar en de nieuwe naam is “In de Hei”. Deze naam zal zijn ontleend aan de gebiedsnaam “’t Heike“. Op 31 oktober 1938 wordt de drankvergunning ingetrokken.

Op 14 april 1939 wordt een nieuwe verlofvergunning verleend, maar die wordt op 10 januari 1940 weer ingetrokken. Hiermede zal ook een einde aan de horecafunctie zijn gekomen.

De gehele geschiedenis van het perceel en de woning staat op website BHIC Langstraat 8 te Halsteren.[n]