Afbeelding
Foto:

PvdA: ‘Wat gaat het college doen om daklozen te helpen’

BERGEN OP ZOOM - Hoeveel (economische) daklozen zijn er bij de gemeente Bergen op Zoom bekend en welke invloed heeft de coronacrisis op de hoeveelheid dak- en thuislozen binnen de gemeente? Dat wil Joey van Aken, fractievoorzitter van de lokale PvdA-fractie weten.


“De afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal daklozen in Nederland tot bijna 40.000 mensen. Onder deze groep mensen bevinden zich duizenden economische daklozen. Economische daklozen zijn zelfredzame mensen, die in sommige gevallen wel werken, maar geen dak boven hun hoofd hebben. Deze mensen slapen in hun auto, bij vrienden, op straat of in de daklozenopvang”, legt Van Aken uit.

Bergen op Zoom heeft als centrumgemeente regie in de regio wanneer het gaat om de daklozenopvang. “Recent kwam uit een onderzoek van de gemeente Bergen op Zoom naar voren dat daklozen zich niet altijd veilig voelen bij de opvang. Uit het rapport blijkt eveneens dat de doorstroming naar een passende betaalbare woning (al dan niet met begeleiding) beperkt is”, stelt Van Aken.

Hij wl dan ook weten wat de gemeente gaat doen om ervoor te zorgen dat er passende betaalbare woningen komen voor daklozen.

“Hoe gaat het college de doorstroming op de woningmarkt bevorderen?” Uit het onderzoek blijkt tevens dat daklozen zich niet gehoord voelen. “Welke oorzaken zijn hiervoor aan te wijzen? Wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat de daklozen zich gezien en gehoord voelen?”[n]