‘We geven vergrijzing vrij spel, ga bouwen voor jongeren!'

BERGEN OP ZOOM - Dominique Hopmans en Jim Bernaards roepen het college van burgemeester en wethouders op om tegen de stroom in te zwemmen als het gaat om het bouwen van huizen. “Als Bergen op Zoom zich neerlegt bij de vergrijzing is dat een keuze. Je krijgt wat je aanbiedt. Daarom moeten er meer betaalbare woningen voor onze jongeren gebouwd en gefaciliteerd worden.”

Eerder dit jaar is in Bergen op Zoom de Woonvisie 2020-2024 vastgesteld, daarin werd (na een amendement van de VVD) opgenomen dat Bergen op Zoom ruimte wil bieden aan alle bevolkingsgroepen. “Met betrekking tot de bouw van woningen voor huishoudens in de leeftijdsgroep 18-35 jaar doen we een contra-demografische inspanning. Dit om onze gemeente extra aantrekkelijk te maken voor deze doelgroep en daarmee het economische draagvlak van onze voorzieningen te vergroten.”


Meebewegen met prognoses

Maar, bij de behandeling van de Begroting leest de VVD-fractie juist dat de gemeente wil ‘meebewegen met prognoses’. “Dat betekent de handdoek in de ring gooien en vergrijzing vrij spel geven”, stellen Bernaards en Hopmans.


Jongeren verdienen een kansrijke start


“Er moeten meer betaalbare woningen voor onze jongeren gebouwd en gefaciliteerd worden. En we moeten ze het ook gunnen. Omdat jongeren de toekomst zijn en zij een kansrijke start verdienen. Onze jongeren komen niet tot moeilijk aan een betaalbare woning . Na een reeks vergeefse pogingen gaan zij hun geluk elders zoeken. Doodzonde.”


Lef tonen

De VVD-fractie roept het college dan ook op om alsnog lef te tonen om, tegen de prognoses in, volop in te zetten op starters en jongerenhuisvesting. “Is het college bereid om nu eens écht in actie te komen voor onze jongeren? Om deze doelgroep als prioritair te beschouwen, een plan te maken én er alles aan te doen om hen hier te houden”, willen ze dan ook weten.[n]