Afbeelding
Foto:

Voor het kakelen de kerk in

BERGEN OP ZOOM - De Gertrudiskerk is gratis, maar je komt er niet voor niets. Ik gids graag in de Gertrudis. Omdat het gratis is, komen er veel mensen even (of soms wat langer) een kijkje nemen. En dan komt een rijke variatie aan mensen langs de nieuwe tochtdeuren naar binnen. De meesten lopen dan zelf wat rond met de routebeschrijving in de hand die hen alle hoeken van de kerk laat zien.


Dan heb je ook nog de “impressionisten”, dat zijn de mensen die geen gids nodig hebben, die zijn vooral op zoek naar zichzelf. Die nemen de vluchtstrook en parkeren zichzelf ergens in de hoge stilte van deze kerk. En deze gids blijft dan op eerbiedige afstand.


Hij ziet hoe mensen mediteren, een “kerske” opsteken bij Maria of, vlak vóór een politie-examen in Ossendrecht, éven de aartsengel Michaël een aai over zijn eikenhouten krullenbol geven. Die is immers de patroonheilige van de politie. Ja, er is dus óók iemand die onze dienders beschermt.


En soms is er een galmende consternatie. Zoals die ene keer dat de kerk volstroomde met een buslading Vlaamse nonnekes. Onze Lievevrouweparochie was in een vloek en een zucht door haar complete voorraad waxinelichtjes heen. Als een stel religieuze kippen vlogen ze her en der door de kerk, bewonderend, bezield, maar toch vooral luid kakelend.


Een Limburgs toeristen-echtpaar kwam gramstorig verhaal halen bij de gids. “Beseffen die mensen niet dat ze in een kerk zijn?”, beten ze mij toe.


Ik zei: “U heeft gelijk, meneer, binnen het Huis Gods hoort respect…misschien kunt u dus maar beter uw pet afzetten…!"


Agenda
Vooralsnog zijn alle activiteiten van SBM stopgezet. "Na 15 december hopen we weer wat te kunnen doen. Het gaat dan om de openstelling van de kerk in de weekenden, de stadswandelingen en de nieuwe wandeling Koele Wateren", aldus Ad Segers. Info daarover is te vinden op de website www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl