Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Markiezenhof kan er weer veertig jaar tegenaan

BERGEN OP ZOOM - Het Markiezenhof is weer helemaal bij de tijd. Dat stelt wethouder Barry Jacobs. Het museum werd in de jaren tussen 1960 en 1980 volledig gerenoveerd, maar na ruim veertig jaar kon het Markiezenhof wel weer een opknapbeurt gebruiken. De afgelopen twee jaar is er dan ook, in verschillende fases, hard gewerkt om het museum weer helemaal spik en span te krijgen. "Nu kan het museum er weer veertig jaar tegenaan", aldus de wethouder.

DOOR REMKO VERMUNT


Het Markiezenhof is het oudste Stadspaleis van Nederland en is gebouwd eind vijftiende eeuw. "Wij zijn slechts tijdelijke gebruikers en hebben de plicht om dit erfgoed voor het nageslacht te bewaren", stelt wethouder Barry Jacobs. "We kunnen de volgende generatie niet opzadelen met enorme kosten." Natuurlijk wordt er jaarlijks onderhoud gepleegd aan het Markiezenhof, maar eens in de veertig jaar is er groot onderhoud nodig. "Maar bij het reguliere onderhoud kwamen steeds meer signalen naar voren dat de algehele staat van onderhoud toch achteruit ging."


In 2017 werd al begonnen met de voorbereidingen van de renovatie. Met een hoogwerker werden alle aspecten van het museum onderzocht om een inschatting te kunnen maken van de werkzaamheden. Die hoogwerker was nodig om ook op plekken te kunnen komen die normaliter nauwelijks of niet toegankelijk zijn. Hieruit bleek dat sommige delen van het gebouw in slechte staat waren: er zaten dekstenen los, het houtwerk vertoonde aantasting en het schilderwerk was schraal. Verder was er schade aan glas en lood en was het dak (leien, loodwerk en pannen) toe aan 'een grote beurt'.


"Een flink aantal nokvorsten lag eigenlijk los. Die dingen zijn zo zwaar dat ze er niet zomaar afwaaien, maar het was wel hard nodig", stelt Laurijs Weyts. Daarnaast was het museum vooral aan de buitenkant vervuild geraakt door het verkeer. "Dat hebben we schoongemaakt, zodat het gehele stadspaleis er weer frisser uitziet." Al met al moest er dus flink wat gebeuren aan het museum. Zo zijn er 49 bouwvergaderingen geweest, er werden 36 kleuren verf toegepast aan de buitenzijde van het Markiezenhof, er werden 85 boekjes bladgoud verwerkt, er zijn 82 kapotte ruitjes vervangen en er zijn 149 luiken uitgenomen, geschilderd en weer herplaatst.


"In totaal heeft ons dit 1,6 miljoen euro gekost", vertelt wethouder Jacobs. "Twintig procent daarvan is betaald uit subsidies vanuit het Rijk en de provincie." Natuurlijk zit er bij dit soort grote projecten ook wel eens iets tegen. "Dat heeft ons drie procent meer gekost dan gepland, maar dat is erg weinig voor een groot en intensief project als dit." Zo kwam men onder andere in fase 4 erachter dat het voegwerk op de kleine binnenplaats enorm slecht was. "Hier viel het voeg- en metselwerk van de traptorens tegen. Vooraf was hier geen inspectie met hoogwerker mogelijk en bleek na het schoonmaakwerk dat het voegwerk in zeer slechte was." Maar, inmiddels is alles opgeknapt en kan het museum er weer flink wat jaren tegenaan. "We moeten dit wel op een goede manier doorgeven aan de volgende generatie." [n]