Boswachter Erik de Jonge samen in actie met het Team Infrastructuur Zeeland-West Brabant van de Politie.
Boswachter Erik de Jonge samen in actie met het Team Infrastructuur Zeeland-West Brabant van de Politie. Foto: Erik de Jonge

DOOR REMKO VERMUNT


Vernielingen zijn er altijd, maar de laatste tijd is het flink raak in het werkgebied van boswachter Erik de Jonge. Borden en prullenbakken moeten het flink ontgelden. "De reden is dubbelledig. Aan de ene kant zijn het de coronamaatregelen waardoor jongeren naar het buitengebied komen. Normaal waren het alleen gastjes van 12/13 jaar die een keer gaan proberen met vuurwerk, maar nu zijn het veel meer jongeren. Aan de andere kant zorgt het vuurwerkverbod ervoor dat er meer illegaal vuurwerk in omloop is. Dat betekent automatisch een hardere knal en dus een grotere kans op vernieling." Bijna iedere avond ontvangt Erik de Jonge dan ook een melding van knallen in het bos. "Mijn werkgebied is natuurlijk groot. Gelukkig hebben we een heel team klaarstaan om op meldingen af te gaan."

Zelf stuurt Erik drie boa's aan die als zzp'er voor hem werken. "Maar we werken ook samen met de handhavers van Samen Sterk in Brabant (SSiB), de politie en de boa's van de gemeente Bergen op Zoom." Eigenlijk zijn er altijd wel mensen op pad om de rust in het buitengebied te bewaken. "Zodra ik een berichtje krijg, stuur ik dat meteen door naar collega's. Afhankelijk van de melding roep ik er de politie bij. Onlangs kwam een melding binnen van jongeren die met vuurwerk op de toren bij Kraaijenberg bezig waren, daar heb ik meteen de politie voor gebeld. Die toren is net helemaal opgeknapt en we willen voorkomen dat 'ie weer in de fik vliegt." Eerder was namelijk ook al een brandje ontstaan op de Pompejus. "Dus nu is de toren tijdelijk dichtgeschroefd. Die gaat pas weer na de jaarwisseling open."

Maar, het blijft niet alleen bij vuurwerkoverlast. November en december zijn dé maanden waarin stropers actief zijn in het gebied. "Die vuurwerkknallen maken het opsporen van stropers wel extra lastig, omdat je niet goed weet of het een vuurwerkmelding is of een melding van stroperij." Daarnaast is Erik de Jonge de laatste tijd enorm veel tijd kwijt aan drugsdumpingen. "In de politieregio Markiezaten zijn tien drugsdumpingen geweest in drie weken tijd. Dat is veel." Afgelopen week nog werden er tal van drugsvaten aangetroffen aan de Klaverveldenweg en de week daarvoor werden er nog 100 vaten gedumpt op een bospad bij Ossendrecht. "Met zo'n melding ben ik, niet overdreven, gewoon een week bezig."

"Vanaf het moment dat de melding binnenkomt van de dumping, moet je daarbij blijven. Dus ik heb een hele nacht bij die dumping gestaan. Je moet zorgen dat er politie komt, maar ook een aannemer die meteen begint met de sanering van de grond." Met het papierwerk erbij, is dat een hele klus. "Tijd die ik liever zou willen steken in het verbeteren van de biodiversiteit of het terugbrengen van bepaalde amfibieën." Daar komt nog eens bij dat juist bijvoorbeeld de vuurwerkoverlast een negatief effect heeft op het natuurbeheer van de boswachter. "De knal zorgt er vaak voor dat bijvoorbeeld reeën enorm schrikken en wegrennen. Afgelopen week hadden we drie aanrijdingen met reeën. Het is niet één op één te linken aan elkaar, maar ik denk dat het komt doordat de reeën zijn geschrokken van vuurwerk en daardoor de weg op rennen."

Naast het vuurwerk, de stroperij en de drugsdumpingen is De Jonge ook nog eens bezig met het tegengaan van wildcrossen én door de coronacrisis is er veel meer haat en nijd tussen wandelaars en mountainbikers. "Handhaving zou maximaal 20 procent van mijn werk moeten invullen, maar tegenwoordig is dat wel vijftig procent en afgelopen week zelfs 80 procent. Dat is heel frustrerend, maar het is echt niet alleen maar kommer en kwel hoor. Ik doe mijn werk graag en we zijn gelukkig ook nog gewoon bezig met hele mooie projecten." [n]