Afbeelding
Foto:

Gemeente start anti-
vuurwerkcampagne

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom start dinsdag 15 december met een speciale campagne om mensen te ontmoedigen om vuurwerk af te steken. Een soort anti-vuurwerkcampagne. Met verschillende posters op de driehoeksborden, maar ook met andere uitingen roept de gemeente inwoners op om zich toch vooral aan de (corona)regels te houden.


"De vuurwerkschade van vorig jaar was 30.000 euro. Dat is enorm zonde", stelt een gemeentewoordvoerder. "Maar er waren vorig jaar ook 1285 vuurwerkslachtoffers. Daarom roepen we mensen dit jaar op om toch vooral thuis te blijven en geen vuurwerk af te steken." De afgelopen tijd heeft de gemeente al geregeld meldingen binnengekregen van vuurwerkoverlast. "In vergelijking met vorig jaar hebben we niet meer meldingen ontvangen. Maar, het vuurwerk dat gebruikt wordt, is illegaal vuurwerk dat de mensen al eerder dit jaar hebben gekocht. Het is daarmee vaak zwaarder vuurwerk wat meer voor overlast zorgt."


Hotspots zijn dit jaar Gageldonk,
Heijningen, Fort Zeekant en
het Zonneplein


Focus op vuurwerkoverlast

De boa's van de gemeente Bergen op Zoom focussen zich dan ook vooral op vuurwerkoverlast. "Dat doen ze natuurlijk naast hun normale werkzaamheden en daar horen tegenwoordig ook de coronamaatregelen bij." Hotspots voor vuurwerkoverlast zijn ook dit jaar weer Gageldonk, Heijningen, Fort Zeekant en het Zonneplein. "We proberen de overlastgevers natuurlijk meteen op te sporen. Hun namen komen op een lijst en afhankelijk van de melding krijgen ze een waarschuwing, doorverwijzing naar Halt of een boete. Zijn we te laat? Dan gaan we wel in gesprek met de buurtbewoners om te kijken of er een signalement is."


Geen verlof

Omdat de donkere dagen altijd druk zijn, zijn alle Boa's op dit moment aan het werk. "Er wordt geen verlof toegestaan en op 31 december krijgen de boa's ook nog hulp van de mensen van Parkeerbeheer." Om de vuurwerkoverlast tegen te gaan wordt er ook in de avonduren én in het weekend gewerkt.

"Je kan hierbij geen 9-tot-5 aanhouden. Dit is echt ad hoc werk, zodra er een melding binnenkomt, moeten we daarop af kunnen gaan."


Voorkomen

Wekelijks is er een gesprek tussen de gemeente, politie, Wijzijn en buurtpreventie. "We grijpen iedere mogelijkheid aan om mensen bewust te maken van de regels én om vuurwerkoverlast te voorkomen." Zo zet WijZijn ook dit jaar weer speciale Flying Teams in. "Ze zetten dit jaar zelfs extra teams in om in gesprek te gaan met jongeren." Daarnaast wordt er campagne gevoerd op scholen. "Het is een utopie om te denken dat we vuurwerkoverlast hiermee kunnen voorkomen, maar we willen het wel zoveel mogelijk beperken."[n]