Twee jaar cel geëist na uitgaansgeweld

BERGEN OP ZOOM - Een 20-jarige jongen hoorde dinsdag 30 maanden cel waarvan tien voorwaardelijk tegen hem geëist worden. Twee andere mannen van 25 en 28 jaar hoorden twee jaar cel tegen zich eisen. Reden? Uitgaansgeweld in Bergen op Zoom, waarbij de verdachten onder andere een agent in burger tegen z’n hoofd hebben getrapt. De officier sprak dan ook van een laffe, respectloze daad en een moedige agent.


Wat een gezellige uitgaansavond had moeten worden op 26 juli 2020, liep voor twee agenten en hun vrienden uit op een gewelddadig treffen. Toen een agent in burger een groep ruziezoekende jongemannen voor een café in de buurt van de Noordsingel aansprak, sloeg de vlam in de pan. De man legitimeerde zich als politieagent, maar dat mocht niet baten. De sussende agenten en een van hun vrienden werden geslagen en geschopt. De agent had een hersenschudding, letsel aan zijn hoofd en een gebroken tand, en kampt met emotionele schade.

“Ook buiten werktijd voelde de diender het als zijn plicht om de groep aan te spreken en escalatie te voorkomen. Zijn moed is hem duur komen te staan”, stelde de officier van justitie. “Voor het oog van uitgaanspubliek en camera’s die in het uitgaansgebied hangen werden hij en twee vrienden die te hulp schoten aangevallen. Op het voorhoofd van de agent waren schoenafdrukken te zien. De knokkels van een van de verdachten waren rood en kapot na de geweldsuitbarsting. Omgaan met agressie hoort bij het politievak, maar dit soort gedrag belast in hoge mate het functioneren van politieambtenaren en is volstrekt onacceptabel”, betoogde de officier.

Onder andere door camerabeelden - waaronder ook beelden die de agenten zelf maakten - en getuigen konden de vier geweldplegers korte tijd later op straat worden aangehouden. Drie van de vier mannen zitten sinds die dag in arrest en stonden afgelopen dinsdag terecht voor poging tot doodslag, de vierde verdachte voor openlijk geweld. De mannen van 25 en 28 liepen nog in een proeftijd, wat als consequentie heeft dat er bij hen een eerder opgelegde voorwaardelijke straf bijkomt.

De 25-jarige die van openlijk geweld wordt verdacht, zou volgens het OM zijn straf in voorarrest hebben uitgezeten, daarnaast dient hij volgens de eis nog een taakstraf van 120 uur te verrichten en hangt hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden boven het hoofd.[n]