Prijswinnend woonzorgcon-
cept voor dementerenden

BERGEN OP ZOOM - Goed nieuws voor mensen met dementie in Bergen op Zoom en omgeving: in het najaar van 2021 opent er een Gastenhuis in het Havenkwartier.


Het Gastenhuis biedt in steeds meer gemeenten een liefdevol, kleinschalig thuis aan mensen met dementie. Huiselijk, open en midden in de maatschappij. Op 1 december riep Zorgkaart Nederland de organisatie uit tot een van de tien best gewaardeerde verpleeghuizen van 2020.


Gastenhuis Bergen op Zoom

In het huis komen 20 appartementen, waarvan er twee geschikt zijn voor (echt)paren. Daarnaast beschikt het over een ruime huiskamer met open keuken, waar dagelijks vers wordt gekookt, een ruim terras en een sociëteit.

De leiding van het Gastenhuis Bergen op Zoom komt in handen van twee partners met een gedegen achtergrond in de zorg. Samen met een vast team medewerkers staan zij garant voor zeer persoonlijke zorg en begeleiding.

Het huis wordt gerealiseerd aan de Maskeplaats, in de woonwijk Havenkwartier. Het ligt aan het water en vlakbij een park waar je lekker kunt wandelen. In de wijk zelf zijn verschillende horeca- en eetgelegenheden, een supermarkt en winkels.


Een uitgesproken visie

Gastenhuis Bergen op Zoom wordt het 19e Gastenhuis in Nederland. Het concept is erg in trek omdat je in een Gastenhuis, ondanks je dementie en het feit dat je 24-uurs zorg nodig hebt, nog een zo normaal mogelijk leven kunt leiden. Een vertrouwd en professioneel team ondersteunt je daarbij. Je wordt er niet ‘opgenomen’, maar bent er gewoon bewoner én nieuwe buurvrouw of man voor de andere buurtbewoners. Ook familie en vrienden zijn op elk uur van de dag welkom en mogen zo lang blijven als ze willen. Net als thuis.

In de loop van april start de werving van het team van ca. 25 medewerkers: verpleegkundigen en verzorgenden IG, gastvrouwen en -heren, woonzorgbegeleiders, facilitair medewerkers en koks. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.hetgastenhuis.nl/bergen-op-zoom.

De zorgkosten in Het Gastenhuis worden vergoed via het persoonsgebonden budget. Men dient dan te beschikken over een Wlz-indicatie 4, 5 of 7. Daarnaast betaalt men woonkosten. Deze woonkosten zijn betaalbaar voor mensen met een gemiddeld (pensioen)inkomen. Het Gastenhuis werkt volgens het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.[n]