Overhandiging van kerststuk aan gast van De Zonnebloem
Overhandiging van kerststuk aan gast van De Zonnebloem Foto: P. Keulemans

Kerstactie Zonnebloem afdeling De Bergse Plaat

BERGEN OP ZOOM - We kunnen het u nu verklappen. De kerstactie van de Zonnebloemafdeling De Bergse Plaat bestaat uit het aanbieden van een kerststukje aan de gasten van de afdeling. De bloemist heeft prachtige kerststukken in twee variaties geleverd.


Het ene kerststuk is een kleine lade, met als aandachtstrekker een mooie witte stompkaars. Het andere kerststukje is een metalen schaal met een rood autootje met op het dak een kerstboom als blikvanger. Een lust voor het oog, deze kerststukken. Kerstkaarten die de kinderen van IKC Lodijke hebben gemaakt, zijn gebruikt voor de Kerstactie. Aan de kerstkaart is een inlegvel toegevoegd met tekst van het bestuur van de afdeling. De kerststukken zijn door vrijwilligers thuis bezorgd bij de gasten.


Een-tegen-Eenzaamheid

Minister Hugo de Jonge heeft op 8 december #eenkleingebaar gelanceerd. De Zonnebloem is daarin een belangrijke speler. Dat biedt ook kansen aan afdelingen om op lokaal niveau een klein gebaar te maken. De Zonnebloem is coalitiepartner van Een-tegen-Eenzaamheid en aanjager van deze actie. Juist onze doelgroep is vaak beperkt in haar bewegingsvrijheid. Corona maakt de kans op een sociaal isolement groter. Een-tegen-Eenzaamheid wil dat tegen gaan. Met de kerstactie komen al deze dingen samen.


Persoonlijke noot

Er wordt #eenkleingebaar gemaakt naar onze gasten. De kinderen van IKC Lodijke hebben een mooie kerstkaart gemaakt. Het bestuur heeft op het inlegvel in de kerstkaart een persoonlijke noot toegevoegd aan de Kerstkaart. Vrijwilligers bezorgen de kerststukken thuis. Allen hebben een aandeel geleverd aan dit kleine gebaar. Hartverwarmend!

Uit de reacties van de gasten blijkt dat het doel van de kerstactie duidelijk wordt herkend. Het kerststuk wordt blij verrast in ontvangst genomen. De intentie met een klein gebaar in de donkere dagen voor de Kerst wat licht te brengen, raakt onze gasten. Er wordt aan hen gedacht!


Er zijn voor elkaar

De landelijke acties #eenkleingebaar en Een-tegen-Eenzaamheid hebben in ieder geval voor de gasten van de lokale afdeling de Bergse Plaat van de Zonnebloem het beoogde effect gehad. Er zijn voor elkaar, is een groots klein gebaar.


Zelfgemaakte kaart

De kinderen van IKC Lodijke hebben zoveel kaarten gemaakt, dat behalve de gasten ook alle vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling De Bergse Plaat een zelfgemaakte kaart hebben ontvangen. Omdat er daarna nog veel kaarten over waren, er waren meer dan honderd kaarten gemaakt, is na rijp beraad besloten deze af te geven bij de receptie van Het Nieuwe ABG. Die waren er dolblij mee. Bewoners waarvan bekend is dat zij geen of weinig post ontvangen, zullen er mee worden verblijd! Wat fijn dat alle kaarten tot aan de laatste toe, een goede bestemming hebben gevonden. Nogmaals een woord van dank aan alle kinderen die dit mogelijk hebben gemaakt.[n]