Zoektocht naar genezing Parkinson

ROOSENDAAL - Parkinson is booming! Steeds meer mensen krijgen de ziekte. Steeds meer bekende mensen komen er voor uit dat zij de ziekte hebben. Denk bij voorbeeld aan Rob de Nijs, Ernst Daniël Smid, Michael J. Fox (acteur) en Phil Robinson (topman van Exact). Gemeenschappelijke boodschap is dat Parkinson heel vervelend is én dat, met wat aanpassingen, het best mogelijk is om er mee te leven. Jos Voeten beaamt die boodschap: "Ik gebruik de gezondheidsdonut om te leven met Parkinson én ik blijf op zoek naar genezing".

Het motto van Jos is: ‘Ik ben niet ziek, ik ben uit balans.’ Jos baseert zijn motto op de definitie van gezondheid van Machteld Huber van het Institute of Positive Health: ‘Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en de regie te houden in het licht van de sociale, emotionele en fysieke uitdagingen van het leven.’ Jos kan zichzelf aanpassen en hij kan nog de regie voeren in zijn leven, én toch hapert er iets, hij is uit balans.

Om zoveel mogelijk in balans te blijven hanteert Jos de ‘Gezondheidsdonut’. De donut is gebaseerd op de succesfactoren van de zogenaamde Blue Zones. De Blue Zones zijn vijf gebieden in de wereld waar mensen in goede gezondheid heel oud worden. Die mensen doen dus kennelijk dingen waar wij nog heel wat van kunnen leren. De negen aspecten die aan de basis staan van het succes van de Blue Zones komen terug in de ‘Gezondheidsdonut’.

Leidende gedachte bij de donut is dat overal waar ‘te’ voor staat niet goed is, of het nou te weinig is of te veel. Te weinig bewegen is niet goed want Rust Roest. Te veel beweging is ook niet goed want dan krijg je overbelasting. Het belangrijk om de juiste balans te vinden. Dat geldt voor alle negen aspecten van de donut. In de figuur is de balans aangegeven met de groene cirkel die lijkt op een donut. Het concept van de donut heeft Jos afgekeken van de donuteconomie van Kate Raworth.

Parkinson als sociale verbinder

Drie van de negen aspecten gaan over sociale cohesie ofwel de band met familie, vrienden en groepen. Met Parkinson is er aan verbinding is geen gebrek. Zo is er in West-Brabant één keer per maand een Parkinsoncafé. Jos gaat zelf naar het Yopperscafé, speciaal voor jonge mensen met de Ziekte. De Yoppers komen vier maal per jaar in Etten-Leur bij elkaar. Dan is er nog de Parkinson Vereniging waar Jos. En Jos doet mee aan het onderzoek Parkinson op Maat waarbij de deelnemers elkaar eens per jaar treffen. Op de site van Parkinson Op Maat staan onder ‘vraagbaak’ ook informatieve filmpjes over Parkinson. https://www.parkinsonopmaat.nl/deelnemen/informatie-over-parkinson/parkinson-vraagbaak

Zoektocht naar genezing

Inmiddels is duidelijk dat de prionen (misvormde eiwitten) een belangrijke rol spelen bij het ontstaan vande Ziekte van Parkinson. Het gaat dan om de misvormde variant van het eiwit alfa-synucleïne. Die prionen tasten een deel van de hersenen aan. Vragen waar Jos nog mee zit: "Hoe komen die prionen in mijn lichaam? Hoe kom ik van die prionen af? En als ik er van af ben, in hoeverre is dan nog herstel mogelijk van mijn hersenen?" Voorlopig is er nog geen antwoord op die vragen en heeft Parkinson het stempel ‘ongeneeslijk’. Jos accepteert dat hij de ziekte heeft. Samen met anderen blijft hij op zoek naar genezing.[l]