1000 steungezinnen bieden vrijwillige ondersteuning aan vraaggezinnen. FOTO BUURTGEZINNEN
1000 steungezinnen bieden vrijwillige ondersteuning aan vraaggezinnen. FOTO BUURTGEZINNEN Buurtgezinnen

Buurtgezinnen: Opvoeden doen we samen

ROOSENDAAL - Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen! En die gedachte blijkt enorm aan te slaan, want Buurtgezinnen sloot recentelijk haar duizendste koppeling. Gezinnen die het zwaar hebben, worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Op een laagdrempelige, gelijkwaardige, alledaagse wijze krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast.

“We zijn het een beetje verleerd: aandacht geven aan een kind van een ander, in de vorm van een aai over een bol of een waarschuwing,” zo is oprichtster van Buurtgezinnen Leontine Bibo van mening. “Er wordt wat afgetobd achter voordeuren. Het zou mooi zijn als het grootbrengen van kinderen weer iets meer een aangelegenheid wordt van de samenleving. De buurkinderen opvangen als de buurvrouw de griep heeft, ingrijpen als je ziet dat een kind op straat wordt gepest door andere kinderen... Met z’n allen zorgen voor de generatie van morgen.” De Stichting Buurtgezinnen is vanuit die gedachte opgericht: ‘It takes a village to raise a child.’ Opvoeden doen we samen!

Hoe werkt het?
Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen. Zij gaan het vraaggezin ontlasten door te ondersteunen bij de opvoeding. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning.

Die ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of meedenken over de schoolkeuze.

In 2020 viert Buurtgezinnen haar vijfjarig jubileum. Met de duizendste koppeling is nu voor even zo veel gezinnen in zwaar weer een steungezin gevonden en zijn er 2.000 gezinnen actief bij Buurtgezinnen betrokken. Buurtgezinnen gaat in 2020 van start in meer dan 50 gemeenten. In West-Brabant is de gemeente Roosendaal als eerste gestart met Buurtgezinnen. Sinds de start in juli 2018 ontvangen 17 vraaggezinnen steun van ervaren steungezinnen. Ook in 2020 gaan wij door met het organiseren van deze vrijwillige steun.

Interesse?
Wilt u zich aanmelden als vraag- of steungezin? Graag! Dat kan via de website www.buurtgezinnen.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda van Houwelingen, coördinator Buurtgezinnen in Roosendaal, 06 313 905 65, miranda@buurtgezinnen.nl. [l]