Afbeelding
Foto: Christian Traets

Han van Midden: 'We groeien weer naar elkaar toe'

ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden heeft donderdag 2 januari zijn eerste nieuwjaarsreceptie gehouden in de St. Jan in Roosendaal. Die speech werd voorafgegaan door het laatste gedicht van Eric van Deelen als stadsdichter. Ook werden er drie Jongerenrozen uitgereikt door de burgemeester én Van Midden had ook zélf een gedicht geschreven.

DOOR REMKO VERMUNT

In de nieuwjaarstoespraak voor 2020 richtte burgemeester Han van Midden zich niet op de plannen van de gemeente. "Die plannen zijn er wel hoor, meer dan genoeg. Maar daar hebben we het al vaak genoeg over", stelde de burgemeester. In plaats daarvan wilde hij het over iets anders hebben. Hij begon zijn speech met de winter, de overgang naar de lente en hoe je het soms niet in de gaten hebt, terwijl er iets moois aan het ontstaan is. "En die vlieger gaat niet alleen op voor de letterlijke seizoenscyclus. Precies hetzelfde zie je in de ontwikkeling die we als stad en als samenleving doormaken."

Individualisering

Want waar sommigen zeggen dat de individualisering van de samenleving alleen nog maar erger wordt de komende jaren, is de burgemeester een andere mening toegedaan. "Ik geloof daar niets van. Ik ben ervan overtuigd dat we een keerpunt bereikt hebben, en dat we weer naar elkaar toe gaan groeien." Daarbij haalde Van Midden verschillende voorbeelden aan, zoals buurtvereniging Kalsdonk die de Kalsdonkpenning in het leven heeft geroepen. "Een onderscheiding waarmee ze vrijwilligers in het zonnetje wilden zetten die veel voor de buurt betekenden. Geweldig idee vond ik dat." Maar ook de buurtsuper in Heerle die bewoners van Heerle zelf hebben opgezet. "Omdat ze net als iedereen hunkeren naar saamhorigheid. Dat zit in ons als mensen, en dat komt er vroeg of laat uit."

Ondersteboven

De burgemeester deed dan ook een oproep. "Waar het mij om gaat, is dat de ideeën, de energie en zelfs een groot deel van het werk niet uit het gemeentehuis hoeft te komen. Je moet het omdraaien. Het werkt véél beter als wij goed luisteren naar wat jullie willen en nodig hebben. En dáár gaan wij dan mee aan de slag. Met beleid, of met subsidies, of door jullie in contact te brengen met andere mensen of organisaties. Jullie zijn er niet voor ons, wij zijn er voor jullie. Je moet het omdraaien." En daarmee sloot de burgemeester mooi aan op het thema van carnaval: Draai 't mar om.

Gedicht

En dat deed de burgemeester ook zelf. Hij schreef zelf een zogenaamd reversed poem dat je zowel van boven naar beneden kan lezen als van beneden naar boven. Han van Midden was echter niet de enige die voor deze gelegenheid een gedicht had geschreven. Eric van Deelen las voor de laatste keer als stadsdichter één van zijn gedichten voor. In het komende jaar maakt hij plaats voor een nieuwe stadsdichter. Wie dat gaat worden is nog onbekend.

Jongerenroos

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werden ook drie Jongerenrozen uitgereikt. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan jongeren tot en met 25 jaar, die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de gemeente. De gelukkigen waren dit jaar: The Dutch Bears, Stijn van Looveren en Veronique Opmeer. The Dutch Bears hebben zich op bijzondere wijze ingezet om de verhalen van de Tweede Wereldoorlog niet verloren te laten gaan. Enkele jaren geleden liepen zij een gedeelte van de route van de Engelse bevrijders van Roosendaal en afgelopen jaar een gedeelte van de Canadese route naar Bergen op Zoom. Zij hebben alles op film vastgelegd. Stijn van Looveren kreeg de Jongerenroos vanwege zijn jarenlange inzet voor de leefbaarheid van Wouwse Plantage. Hij is al 9 jaar bestuurslid van de Stichting KinderVakantieWerk Wouwse Plantage. Naast het mede organiseren van diverse activiteiten heeft hij een belangrijke bestuurlijke bijdrage geleverd bij het opzetten van de stichting in de huidige vorm, waardoor de financiële toekomst van het KinderVakantieWerk duurzaam is geborgd. Veronique kreeg de Jongerenroos uitgereikt omdat zij een toegevoegde waarde heeft voor met name lotgenoten, mensen met een verstandelijke beperking. Ze is hulp in de Leerklas, een groep waar dagelijks mensen bij elkaar komen, die ongeacht leeftijd en niveau zich willen blijven ontwikkelen en leren.[l]