Schrijfactie Amnesty International

ROOSENDAAL - Schrijfactie Irak: mensenrechtenadvocaat opgepakt en verdwenen. De 29-jarige advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji is op 8 oktober ontvoerd. Twee dagen voor zijn verdwijning bedreigden mannen van de Irakese veiligheidsdienst hem. Ze zeiden dat hij moest ophouden met zich uit te spreken op Facebook over de vele demonstranten die gedood zijn tijdens de massaprotesten die begin oktober in Irak uitbraken.

Ali al-Heliji kreeg op 8 oktober een telefoontje van een vrouw die met hem wilde afspreken. Al-Heliji dacht dat het om een nieuwe zaak ging. Maar meteen nadat ze elkaar hadden getroffen stopten er twee zwarte pick-up trucks met gewapende mannen. De mannen zijn vermoedelijk onderdeel van een tak van het Irakese leger. Ze trokken Ali bij zijn auto vandaan en reden met hem weg. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. In Irak gaan mensen sinds begin oktober massaal de straat op. Ze eisen betere basisvoorzieningen en een einde aan de corruptie in het land. De autoriteiten zetten buitensporig geweld in om de protesten de kop in te drukken, waaronder traangas en sluipschutters. Activisten, advocaten en journalisten worden mishandeld of opgepakt, of ze verdwijnen. Er zijn al 400 mensen omgekomen en meer dan 18.000 mensen gewond geraakt.

Schrijf vóór 1 maart een Engelse brief naar Dr. Yassin Taher al-Yassiri, Minister of Interior, Al-Kailan neighbourhood behind Al-Shaab Stadium,Baghdad, Iraq, een Nederlandse brief naar de Ambassade van de Republiek Irak, Z.E. de heer Hisham Al Alawi, Johan de Wittlaan 16, 2517 JR Den Haag. Roep hen op onmiddellijk onderzoek te doen naar de ontvoering van Ali Jaseb Hattab al-Heliji en ervoor te zorgen dat hij met zijn familie wordt herenigd. U kunt ook een voorbeeldbrief opvragen bij Addie Merkx, Fatimalaan 25. 4702 GP Roosendaal, tel. 0165 391488, e-mail: merkx082.1@kpnmail.nl. Indien u zich aanmeldt als lid van de schrijfgroep van Amnesty ontvangt u iedere maand automatisch een voorbeeldbrief. Meer informatie vindt u op: www.amnestyroosendaal.nl[l]