Vogelinventarisatie 2019 bij Heemtuin Rucphen

RUCPHEN - Vogels zijn een graadmeter voor natuur en biodiversiteit. De heemtuin is wel het biodiversiteit pareltje van de Gemeente Rucphen. Nergens in de Gemeente Rucphen broeden zoveel vogels op 2 hectare grond. Het aantal broedvogels is dit jaar vast gesteld op 19 soorten vogels. Het aantal soorten vogels totaal door het hele jaar genomen komt op 44.

Opvallend dit jaar waren wel de aantallen mezen bijna alle nestkasten in de tuin waren bezet door pimpelmezen en koolmezen. Een bonte vliegenvanger is als zangpost verschillende keren waar genomen en kan hiermee ook als broedvogel genoteerd worden. Een staart mees heeft met succes gebroed in een jeneverbes. Ook andere vogels deden het dit jaar uitstekend zoals zanglijster,merel,fitis,tjiftjaf en het zwartkopje scoorde met 7 broedgevallen wel het hoogst.. Mooie waarnemingen tijdens dit jaar waren appelvink, ijsvogel, wielewaal, oeverloper. Een bosuil werd op een wildcamera vast gelegd. Ook de spechten waren goed vertegenwoordigd in de tuin zoals zwarte specht, grote bonte specht, groene specht en boomklever, die ook onder de spechten genoemd kan worden. Wat roofvogels betreft werd de tuin bezocht door havik, sperwer, torenvalk, en buizerd.

Vogeltrek
Tijdens de vogeltrek en wintermaanden bezoeken vele vogels de tuin om er te om overnachten en voedsel te zoeken. Kramsvogels, koperwieken, zanglijsters en merels doen zicht te goed aan de vele appels en peren vlier, Geldersen roos, sleedoren en lijsterbessen. De vinkachtige vogels als groenling, vink, putter, eten er de zaden van teunisbloem kaardenbol en distels en andere onkruidzaden die er aanwezig zijn. Goudvinken doen zich te goed aan de knoppen van de fruit bomen.
Het is duidelijk dat men zuinig om moet gaan met een tuin die zoveel biodiversiteit bezit. De heemtuin heeft hiermee de hoogste natuurwaarde van de gemeente Rucphen. [l]