Schilderij van Victor van de Lande. FOTO VERA DOLSTRA
Schilderij van Victor van de Lande. FOTO VERA DOLSTRA Vera Dolstra

Tentoonstelling CuMaWo in Markant

WOUW - In Markant in Wouw is de tentoonstelling van stichting Culturele Manifestatie Wouw te bezichtigen. De tentoonstelling bestaat deze keer uit schilderijen van acryl op doek door Victor van de Lande uit Sint Annaland en diverse beelden van Han Aertssen uit Tilburg.

De schilderijen van Victor zijn abstract-expressionistisch te noemen. Hij schildert uit een innerlijke behoefte en is op zoek naar de juiste verbeelding van gevoel in materie. Hij schildert vanuit een bepaalde aanwezigheid van dingen. Een wit leeg vlak wordt snel volgesmeerd en van daaruit begint het proces vanzelf. De nadruk bij zijn schilderijen ligt op de schilderachtige betrekkingen binnen het schilderij, zoals contrast, beweging, structuur, ritme en dergelijke. Deze zoektocht in verf leidt er vaak toe dat zijn schilderijen vaak zijn opgebouwd uit meerdere lagen, wat een reden is om met de sneldrogende verfsoort acryl te werken. Zo kan hij snel en spontaan reageren op zijn eigen sporen in de verf.

Han Aertssen wil u met haar beelden deelgenoot maken van haar herinneringen. Via figuratie kan zij een gemoedstoestand, een gevoel uit het verleden het best verbeelden. Ze kan in haar werk de vragen of conflicten weergeven die in haar herinnering zijn opgeslagen. Een pose drukt emotie uit, een blik zegt iets. Van de woorden en zinnen die tijdens het boetseren opkomen, maakt ze later gebruik, door ze te verwerken in teksten. Zij zijn min of meer direct verbonden aan het beeld, maar wonderlijk genoeg ook vaak voor anderen herkenbaar en universeel.

Deze expositie loopt nog tot en met zondag 9 februari. Op zondag 26 januari zijn beide kunstenaars persoonlijk aanwezig, wat u in de gelegenheid stelt om vragen te stellen over de werken of technieken. De Tentoonstelling is elke zondag gratis te bezoeken. [l]