Niels Rullens bij één van de stoere en sportieve elektrische fietsen FOTO REMKO VERMUNT
Niels Rullens bij één van de stoere en sportieve elektrische fietsen FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Fiets leasen? Loop eens binnen bij Bike totaal Rullens

WOUW - Het is duurzamer, sportiever én financieel aantrekkelijk. Het leasen van een (elektrische) fiets biedt eigenlijk alleen maar voordelen, dankzij de nieuwe landelijke regeling die vanaf 1 januari 2020 is ingegaan. Niels Rullens, eigenaar van Bike totaal Rullens in Wouw legt uit wat de voordelen zijn én waarom het zakelijk leasen van een fiets slimmer is dan voorheen.

DOOR REMKO VERMUNT

De meeste mensen zijn bekend met het 'oude' fietsplan dat werkgevers aan kunnen bieden, deze viel onder de WKR-regeling. Toch kleefden er behoorlijk wat nadelen aan dat verouderde fietsplan. Zo konden bij grote bedrijven maar een enkeling hier gebruik van maken en moesten mensen voor een dure fiets vaak nog veel zelf bijleggen. Om meer mensen te stimuleren om met hun fiets naar het werk te gaan heeft de overheid daarom besloten om het leasen van een fiets makkelijker en financieel aantrekkelijker te maken.

Bijtelling

"Net als een telefoon of een auto, kan je nu ook een fiets leasen", vertelt Niels Rullens. "De Belastingdienst heeft besloten dat je hierover slechts zeven procent bijtelling hoeft te betalen." Dat maakt vooral de aanschaf van een elektrische fiets een stuk interessanter. "De goedkoopste elektrische fiets is ongeveer duizend euro, maar een beetje leuke fiets kost al snel 2500 tot 3000 euro." Dat bedrag legt niet iedereen zo neer, maar door een fiets te leasen betaal je (afhankelijk van je inkomen en de waarde van de fiets) ongeveer zeven euro per maand.

Belastingvoordeel

"Werkgevers hebben eigenlijk drie opties", legt Rullens uit. "Ze kunnen de fiets voor honderd procent aanschaffen. In dat geval betaal je alleen de bijtelling. Je baas kan er ook voor kiezen om het alleen te faciliteren. In dat geval betaal je via je salaris een maandelijks bedrag voor de fiets inclusief de bijtelling, maar je profiteert dan nog wel van het belastingvoordeel." Een derde optie is dat je baas mede investeert in de fiets. "Als je bijvoorbeeld normaal gesproken met de auto naar je werk gaat en je baas betaalt de parkeerkosten, dan kan hij ervoor kiezen om die kosten in je fiets te steken."

Overstap

Volgens Rullens is deze nieuwe regeling nog redelijk onbekend bij het grote publiek. "Het is dan ook spannend wat het de komende tijd gaat doen. Er zitten veel voordelen aan, maar een nadeel kan zijn dat je reiskostenvergoeding vervalt." Toch verwacht Rullens dat mensen steeds meer over zullen stappen op een elektrische fiets. "Het stoffige imago van een paar jaar geleden is helemaal weg. Er zijn nieuwe modellen die er heel sportief uitzien én het is natuurlijk een stuk duurzamer om de fiets te pakken in plaats van de auto." Met de aanleg van de fietssnelweg tussen Roosendaal en Bergen op Zoom, verwacht Rullens dat nog meer mensen de fiets gaan pakken. "Dankzij de elektrische fiets kom je niet bezweet aan op je werk, maar ben je wel sportief bezig." Voor een werkgever is het daarnaast interessant omdat het zorgt voor een duurzaam imago, het levert goede secundaire arbeidsvoorwaarden op én het geeft je een moderne uitstraling.

Meer weten over het leasen van een (elektrische) fiets? Loop vrijblijvend eens binnen bij Bike totaal Rullens. [l]