Ida en Marga samen met bezoekers en mantelzorgers in de gezellige huiskamer FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Ida en Marga samen met bezoekers en mantelzorgers in de gezellige huiskamer FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Loop eens binnen in het Odensehuis, hier kun je jezelf zijn'

ROOSENDAAL – Sinds kort is het Odensehuis Roosendaal verhuisd van De Wieken naar de Dr. Schaepmanlaan 44. De eerste ervaringen zijn uitermate positief, nu het inloophuis duidelijk wat gemakkelijker te vinden is. Bezoekers en buurtgenoten zijn nieuwsgierig en daarom organiseren we een open dag voor de buurt.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Het Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie, mantelzorgers en hun naasten. Het is bestemd voor alle inwoners van Roosendaal en haar kerndorpen.

Aanleiding

Nadat iemand de diagnose dementie heeft gekregen, stort doorgaans de wereld voor deze mensen in. Die situatie roept heel veel vragen op, maar er zijn maar weinig plaatsen waar men met vragen terecht kan. Voor mensen met geheugenproblemen en hun familie is het Odensehuis bedoeld: een laagdrempelig inloophuis dat voorziet in een informatiebehoefte, contact met lotgenoten en hulp bij het leren omgaan met de diagnose dementie. Bovenstaande tekst uit de folder ‘Loop eens binnen bij het Odensehuis’ verwoordt fijntjes wat er gedaan wordt en hoe welkom men er is. Men kan zonder indicatie of verwijzing gewoon binnenlopen.

Doelstelling

Ida Verbiest en Marga Koster zijn de coördinatoren van het Odensehuis. Sinds kort is nieuwe collega Will Bus aan het team toegevoegd. Zij geven op enthousiaste wijze blijk van hun betrokkenheid bij de doelstellingen. “In feite creëren we ruimte voor alle betrokken partijen. Dus bezoekers, mantelzorgers, maar ook mensen uit hun onmiddellijke omgeving”, steekt Ida van wal. “Ze ontmoeten elkaar hier en zijn vrij om al dan niet aan activiteiten deel te nemen”, vervolgt ze. “Ze kunnen hier de krant lezen, een kopje koffie drinken en lotgenoten ontmoeten. Dat deze formule erg succesvol is, blijkt wel uit het gemiddeld aantal bezoeken. Dat zijn er inmiddels zo’n 60 per week”, weten beide dames trots te melden.

Mantelzorgers

“Een van de mooie zaken in ons inloophuis is de wijze waarop niet alleen bezoekers, maar ook de mantelzorgers elkaar een klankbord geven. Af en toe is het goed om zorgen te delen met gelijkgestemden”, vat Marga die speciale samenkomstmomenten samen. “We luisteren heel goed naar de bezoekers met geheugenverlies, maar zeker ook naar de mantelzorgers”. Daarom wordt er op iedere vierde donderdag van de maand Koffietijd met mantelzorgers georganiseerd, een moment voor ontmoeting en contact “Op die manier creëren we een klankbord voor alle partijen”.


Weekprogramma

Alle bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan extra activiteiten die worden aangeboden. “De vraag van een bezoeker vertalen we doorgaans in een activiteit of uitstapje”, vullen de dames elkaar aan. Het programma van januari biedt 2 bijeenkomsten TaiChi, er wordt bewogen op muziek, er wordt een uitstapje naar het koffie- en theemuseum gemaakt en dan is er de bijeenkomst van de mantelzorgers in Koffietijd met mantelzorgers op 23 januari. Iedereen is op de open dag, woensdag 29 januari, van harte welkom. De officiële opening vindt plaats om 13.30 uur en wordt verricht door wethouder Klaar Koenraad. [l]