Michael Thijs en Hidde Poppelaars achter de toog in De Omganck
Michael Thijs en Hidde Poppelaars achter de toog in De Omganck Foto: Remko Vermunt

De Omganck wordt nieuw leven ingeblazen

WOUW - Michael Thijs en Hidde Poppelaars willen sporthal De Omganck in Wouw nieuw leven inblazen. De afgelopen tien jaar heeft de tijd stilgestaan in de sporthal en daar willen ze graag verandering in brengen. "Er moet weer leven in de brouwerij komen en daarom organiseren we een speciaal zaalvoetbaltoernooi met na afloop spareribs van Adrie van der Wegen."

DOOR REMKO VERMUNT

Midden december hebben Michael Thijs en Hidde Poppelaars de boel overgenomen van de huidige eigenaar. "Wij huren het op dit moment van hem. De oude eigenaar heeft de zaak zo'n 9,5 jaar gerund, maar hij is er een beetje klaar mee", vertellen de twee heren. "De afgelopen jaren is de sporthal nogal achteruit gegaan. Mensen komen er niet meer zo snel." En dat was volgens de twee wel anders bij de vorige eigenaar: Adrie van der Wegen.

Derde helft

"Toen wij zestien of zeventien jaar waren, toen was het altijd volle bak hierbinnen. Dat kan je je nu haast niet meer voorstellen", vertelt Michael Thijs. "Na een wedstrijd doken we altijd nog de kantine in om iets te drinken. Dat gebeurde nu niet meer, mensen gingen meteen weg. Het nodigt niet uit, dat komt ook mede doordat de kantine de ene keer wel open was en de andere keer weer niet." Overigens ligt dat niet alleen aan de bedrijfsvoering, het is vooral ook een cultuurverandering die geldt voor heel de regio. "In de kantine van Cluzona blijft men doordeweeks ook niet meer tot midden in de nacht hangen." Toch willen Michael en Hidde de 'kantine' weer openen voor publiek om zo voor meer reuring te zorgen. "Zodra er iets in de zaal te doen is, moet er ook iets in de kantine te doen zijn."

Jongeren

Het contract van de huidige eigenaar met de gemeente loopt nog tot en met april. Tot die tijd willen Micheal en Hidde dus laten zien wat ze kunnen. "We willen graag de voorzieningen weer op een bepaald niveau krijgen, maar we gaan voor zo'n korte periode niet flink investeren", leggen de twee uit. Het sanitair zou vernieuwd moeten worden, net als de tapinstallaties en de rest van het interieur. Maar, er wordt wel alvast klein begonnen. "Het restaurantgedeelte werd bijna niet gebruikt. Daar hebben we nu een pooltafel neergezet, zodat de jeugd daar kan spelen. Zo willen we toch verschillende soorten publiek aanspreken." De sporthal gaat voortaan ook gewoon op vrijdagavond open zodat jongeren er een biertje kunnen drinken en iets kunnen eten. "Het moet laagdrempelig worden, zodat je gewoon met twintig man binnen kan lopen en bijvoorbeeld een wedstrijd kan kijken."

Spareribs

Dat er nu een spareribstoernooi komt, is niet voor niets. "Daar was Adrie altijd erg populair mee. Meteen toen we aankondigden dat we hiermee aan de slag gingen, kregen we vanuit het dorp de vraag of we ook weer spareribs gingen serveren." Die vraag kon natuurlijk niet onbeantwoord blijven en daarom zochten Michael en Hidde contact met Adrie. "Hij komt graag nog eens terug in 'zijn' keuken." Daarom wordt op 29 februari een zaalvoetbaltoernooi georganiseerd met tussendoor en na afloop spareribs van Adrie. "Wie niets om zaalvoetbal geeft kan één week later (7 maart) aanschuiven voor spareribs."

Samenwerking

Ook in de toekomst willen de twee heren verschillende activiteiten opzetten. "Er zijn een paar verenigingen die gebruikmaken van de sportzaal, zoals HV Heerle en drie zaalvoetbalclubs. We willen echt de samenwerking aangaan met hen." Overigens willen de heren geen concurrentiestrijd aangaan met andere cafés in de regio. "Wij richten ons toch op een ander publiek. Voor ons gevoel is er vooral voor de jongeren tussen de 20 en 25 jaar niet echt iets in Wouw." Dat de contacten verder goed verlopen bleek wel in de kerstvakantie tijdens de 100% Football Futsall Cup waar Michael en Hidde allebei bij betrokken zijn. "In die week ging echt alles op. Friet, bier en zelfs het wisselgeld. Toen hebben we een paar cafés gebeld en die waren allemaal bereid om ons te helpen. Dat is super mooi om te zien. We moeten elkaar helpen en niet tegenwerken, daar kom je toch het verste mee." [l]