Babette van Rijt - de Wijs (links) bij de vier oud-stadsdichters van Roosendaal
Babette van Rijt - de Wijs (links) bij de vier oud-stadsdichters van Roosendaal Foto: Remko Vermunt

Nieuwe stadsdichter: Babette van Rijt-de Wijs

ROOSENDAAL - Babette van Rijt-de Wijs is afgelopen donderdag in een volgeladen zaal van Parottia uitgeroepen tot de vijfde stadsdichter van de gemeente Roosendaal. Ze wordt aangesteld voor een periode van vier jaar en neemt daarmee het stokje over van oud-stadsdichter Eric van Deelen.

DOOR REMKO VERMUNT

Parottia stond afgelopen donderdag volledig in het teken van poëzie vanwege de landelijke Gedichtendag en de Week van de Poezië. Stichting De Witte Roos haalde onder andere Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja naar Roosendaal voor een bijzondere lezing en ook Volkan Tasdan uit Bergen op Zoom bracht aan bezoek aan de poëzieavond. Tijdens het aflsuitende 'open podium' kregen ook lokale dichters, die zijn aangesloten bij dichterscollectief De Ganzenveer, de kans om hun gedichten voor te dragen.

Nieuwe stadsdichter

Maar, het hoogtepunt was voor velen toch de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter van Roosendaal. Om 21.10 uur nam Eric van Deelen volledig in stijl afscheid van zijn functie om vervolgens het woord te geven aan wethouder Toine Theunis. Hij kreeg begin 2020 een advies van het comité van oud-stadsdichters (Anneke Lips, René Spruijt, Leo Lotterman en Eric van Deelen) dat op verzoek van de gemeente op zoek is gegaan naar een nieuwe stadsdichter. Dichters met belangstelling konden zich aanmelden of werden voorgedragen. Uit de belangstellingen is gekeken wie het best paste in het profiel. Daarin stond dat Babette van Rijt-de Wijs altijd een goede voordracht weet neer te zetten én ze heeft verbinding met haar publiek. "Ik heb er vertrouwen in dat met een paar slokjes poëtische technieken we hier een goede stadsdichter, een waardige opvolger in de rij van Roosendaalse stadsdichters neer mogen zetten." De nieuwe stadsdichter wordt gevraagd meerdere gedichten per jaar te schrijven voor Roosendaal, waarvan er één voor de tijdens de nationale dodenherdenking en voor tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. [l]