Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Silke wint voorleeswedstrijd in Roosendaal

ROOSENDAAL - Ze was al voorleeskampioen van haar school, maar Silke Brouwers uit Heerle heeft afgelopen week ook de titel van Voorleeskampioen van Roosendaal in de wacht gesleept. Op het podium van Parrotia ging ze de strijd aan met nog veertien andere voorleeskampioen van verschillende scholen. "Het niveau was dit jaar heel erg hoog", stelt juryvoorzitter Cindy Luijkx.

DOOR REMKO VERMUNT

Parrotia Podium zat woensdagmiddag helemaal vol. Niet alleen de voorleeskampioenen zaten in de zaal. Ook hun leraren, ouders, opa's en oma's en broertjes, zusjes en vrienden kwamen naar de bibliotheek om te luisteren naar de voordrachten van hun voorleeskampioen. Gastvrouw van deze middag was Len Copal die speciaal voor deze gelegenheid in de huid kroop van Paul van Loon's nichtje Paulina van Loon. Eén voor één riep zij de gespannen kinderen op het podium.

Voorstellen

"Wat doe je nog meer naast lezen?", wilde Len Copal van iedereen weten. Verschillende sporten zoals turnen en honkbal kwamen aan bod, maar ook Netflixen en Instagrammen werden verheven tot werkwoorden. "Oh, maar dat is vooral heel veel binnen. Kom je dan ook nog wel eens buiten?", vroeg Copal aan één van de deelnemers. "Ja, als ik naar school moet lopen", reageerde ze luchtig. "En ben je goed in Netflixen? Jazeker! Ben je goed in voorlezen? Laat maar zien!" Om de beurt namen de kinderen plaats in de grote fauteuil op het podium. De een stelde eerst zichzelf voor, de andere legde eerst iets uit over het verhaal en anderen begonnen meteen met lezen.

Bijzondere boeken

Een enkeling werd aangemoedigd door vriendinnen door gejoel vanuit de zaal of met een spandoek. "Zoals jij kan lezen, kan geen enkel wezen", riepen twee vriendinnetjes toen Zoë van Overveld mocht gaan lezen. Zij koos dit jaar een wel heel bijzonder boek: Kinderen met een ster van Martine Letterie. "Ik heb dit boek gekozen omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd", legde ze uit aan het publiek, waarna ze een fragment voorlas over een Joods meisje in kamp Westerbork. De zaal was muisstil. Ook na afloop moest het publiek even schakelen. "Dat is zo mooi om te zien. Om sommige boeken moeten we enorm lachen en van de anderen moeten we bijna huilen", vatte Len Copal het samen.

Eén winnaar

Nadat de twaalf meisjes en drie jongens allemaal hun fragment hadden voorgelezen, trok de jury bestaande uit Cindy Luijkx, Nelleke ten Haaf en Lotte IJzenbrandt (winnares van vorig jaar) zich terug voor een stevig overleg. Het publiek werd vermaakt met de enige echte Paul van Loonquiz met als hoofdprijs snoepjes voor alle kinderen. Toen de jury terugkwam, mochten alle deelnemers plaatsnemen op het podium. "We hebben het vandaag al meerdere keren gezegd, maar het niveau is echt heel erg hoog", stelde Luijkx. "Het was een zware dobber. Het liefst geven we jullie allemaal een prijs, maar er kan meer één winnaar zijn."

Voorleeskampioen

Uiteindelijk werd Silke Brouwers van basisschool Berkenveld uit Heerle uitgeroepen tot Voorleeskampioen van Roosendaal. "Je had een prachtig fragment uitgekozen, je hebt het heel mooi voorgelezen met een mooie intonatie. Je hebt op de juiste momenten pauzes laten vallen én je eindigde met een enorme cliffhanger", aldus de juryvoorzitter. Een luid gejuich klonk vanuit de zaal en ook Silke was flink onder de indruk. Met haar handen voor haar mond nam ze de complimenten in ontvangst. Silke mag nu meedoen aan de halve finale van de provincie Noord-Brabant op 7 maart in Goirle. "Als ze dat goed doet, dan kan ze doorgaan naar de finale van Noord-Brabant en dan maakt ze zelfs kans op de landelijke titel van Voorleeskampioen van Nederland." [l]