De 13-jarige Lucas deelde rake klappen uit FOTO REMKO VERMUNT
De 13-jarige Lucas deelde rake klappen uit FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Chapeau: 'Alleen de vleugel die later is aangebouwd en het bijgebouw gaan naar de vlakte'
Kop: Sloop officieel van start aan Vincentiusstraat

ROOSENDAAL - Twee brugklasleerlingen van de Norbertus Gertrudis Mavo hebben symbolisch de eerste handeling mogen verrichten van de sloop van de voormalige dependance van het Gertrudiscollege. In ongeveer een week tijd wordt het bijgebouw én de voormalige aula gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw voor de Norbertus Gertrudis Mavo.

DOOR REMKO VERMUNT

Twee brugklassen kwamen maandagochtend met een bus van Bovendonk naar de Vincentiusstraat om de eerste sloophandeling mee te maken.

De 12-jarige Jacey en de 13-jarige Lucas kregen de eer om namens de leerlingen de eerste handelingen te verrichten.

Zij mochten dan ook plaatsnemen in de cabine om met een flinke knal een muur omver te beuken.

Sloop

"Dit is de officiële start van de werkzaamheden", vertelt Debbie Roobol. "We moeten officieel nog wachten op de omgevingsvergunning van de gemeente Roosendaal, maar daarna kunnen we ook echt van start met de bouw van de nieuwe school."

Voor het aanzicht zal er in eerste instantie weinig veranderen. Het monumentale gedeelte van de voormalige school blijft gewoon behouden.

"Alleen de vleugel die later is aangebouwd en het bijgebouw gaan naar de vlakte", legt Roobol uit. De vernieuwingen zitten dan ook voornamelijk aan de achterkant van het gebouw.

"In het kader van duurzaamheid blijven de stalen constructies wel behouden, daar wordt later weer op aangesloten."

Nieuwe school

Als de vergunning eenmaal binnen is, wordt er naar verwachting in week 19 begonnen met de bouw van de nieuwe school.

"Die moet in het tweede kwartaal van 2021 ongeveer klaar zijn, zodat de leerlingen vanaf het schooljaar 2021/2022 hier les kunnen krijgen."

Kleinschalig

Op dit moment krijgen alle leerlingen van het Norbertus Gertrudis Mavo les op de locatie aan de Bovendonk.

"We hebben nu ongeveer 450 leerlingen en we bouwen de nieuwe school voor ongeveer vijfhonderd leerlingen." De school aan de Vincentiusstraat wordt dan ook niet veel groter. "Daar hebben we bewust voor gekozen, we willen een kleinschalige mavo-locatie, waar iedereen zich thuis voelt."

Moderner

Wel wordt het gebouw een stuk moderner, beaamt ook collegedirecteur Harry Meijers. "We gaan hier straks nog een rondje doorheen lopen. Maar het is nu nog allemaal oud en lelijk", vertelt hij tegen de leerlingen. "Schrik daar niet van, want dat wordt dus allemaal aangepakt. Jullie zullen het straks niet meer herkennen."

De kinderen zitten nu allemaal in de brugklas en zullen dus wanneer zij naar leerjaar drie gaan allemaal verhuizen naar de Vincentiusstraat en dat vinden sommige leerlingen toch wel erg tof. "Meneer, mag ik een before/afterfoto maken?", vraagt één van hen dan ook.

'Het is nog oud en lelijk, jullie zullen het straks niet meer herkennen'

De sloop

Uiteindelijk is het aan Jacey en Lucas om het bijgebouw de eerste klappen te geven, terwijl de rest van de leerlingen aandachtig staan te kijken. Jacey begint zacht, maar door steeds harder te beuken komt een deel van de stenen al los te zitten. Lucas mag het verder afmaken en ramt zo de gevel eruit.

Geslaagd begin

"Dat gebouw was toch nog een stuk sterker dan we dachten", lacht één van de leraren. De warme chocomel én de stroopwafel die op de leerlingen staan te wachten in de voormalige aula maken het een geslaagd begin van de lesweek. [l]