FOTO AMY FRANCKEN
FOTO AMY FRANCKEN Foto: Amy Francken

GFTeam moet etensresten uit het restafval krijgen

ROOSENDAAL - Een speciaal GFTeam is afgelopen zaterdag langs de deuren gegaan bij vier flats in de gemeente Roosendaal. Het gaat om hoogbouw aan het Rondeel, Plantaanhof, Rozenhof en Wouwsche Hof. Het team ging in gesprek met de bewoners over het GFT-afval dat zij sinds kort gescheiden in kunnen leveren in speciale cocons.

Ongemerkt verdwijnen er heel wat kilo's etensresten in het restafval, waardoor de vuilniszak of de restafvalcontainer sneller vol is en deze vaker weggebracht wordt naar een ondergrondse container of op straat aangeboden wordt. Voor elke aanbieding met restafval moet betaald worden, terwijl GFT+E-afval gratis is. Alle reden om GFT+E zo goed mogelijk apart te houden.

Cocons

Om inwoners die in hoogbouwlocaties wonen daarbij te helpen, zijn er begin februari speciale cocons voor de flats geplaatst. In deze bruine cocon kunnen bewoners hun GFT+E-afval onbeperkt gratis weggooien. Daar is geen Saverpas bij nodig. De cocon wordt 1 keer in de 2 weken door Saver leeggemaakt.

Pilot

Of de cocons blijven staan, hangt af van de resultaten van de pilot. Het GFTeam bezocht zaterdag zo'n honderd huishoudens. Inwoners die mee wilden doen aan de pilot ontvingen gratis een GFT+E-verzamelbakje voor op het aanrecht, met daarbij behorende composteerbare zakjes. Ook kregen zij uitleg over etensresten die dus gewoon bij het GFT-afval mogen.

Aansporen

Later dit jaar, op zaterdagen 14 maart en 11 april, gaat het GFTeam ook nog langs op de Beryldijk in Roosendaal en in Wouwse Plantage bij de Jasmijnstraat, Seringenstraat, Leliestraat. Rozenhof, Vlierbesstraat, Ganzerikstraat en Lijsterbesstraat. "Deze laagbouwhuishoudens kunnen hun GFT+E uiteraard al jaren kwijt in hun eigen groene container. Het GFTeam wil de bewoners van de wijk nog eens extra aansporen hun GFT+E beter apart te houden." [l]