Echtgenote Anita, burgemeester Han van Midden en de gedecoreerde Pieter Verduin. FOTO LYA VAN DORST
Echtgenote Anita, burgemeester Han van Midden en de gedecoreerde Pieter Verduin. FOTO LYA VAN DORST Foto: Lya van Dorst

Pieter Verduin neemt afscheid van Priense Swaree

ROOSENDAAL – Er zijn van die dagen dat dingen net iets anders lopen dan je zelf in gedachten had. Dat overkwam Pieter Verduin afgelopen zaterdag voor en na de Priense Swaree. Door commissievoorzitter Arwen van Gestel werd hij voor aanvang van de middageditie in het zonnetje gezet. Er was, na 29 voorstellingen en een leeftijd van 70 jaar, begrip voor zijn besluit om te stoppen.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Wat Verduin niet wist, was dat hij ’s avonds na afloop van de avondeditie, in aanwezigheid van Stichting Carnaval, de deelnemers en medewerkers van de commissie, achter de gordijnen door Burgemeester Han van Midden, werd gedecoreerd.

Geschiedenis

In 1992 is beste vriend Toon van Dorst voorzitter van de commissie Priense Swaree. Pieter schuift daar aan als notulant en ontwikkelt een draaiboek, waarin tot in detail iedere scene, wisseling van decor, plaats van de microfoons en dergelijke uit en te na zijn beschreven. “We hadden in die tijd beperkte middelen, zoals 2 draadloze microfoons.

In het draaiboek van Pieter stond precies waar die op welk moment moesten zijn”, schets Toon de werkwijze van Pieter. “Hij was van de ene kant uitermate precies, en van de andere kant erg chaotisch. Daarnaast was Pieter uitermate creatief, hetgeen onder andere tot uiting kwam in de door hem ontworpen programmaboekjes”.

Waardering

Hoofd van de commissie, Arwen van Gestel vond het gepast om had voorafgaand aan de middagvoorstelling van het 40e Swaree Stichting Stoep uit te nodigen om middels een mobiele tentoonstelling de creativiteit van Pieter duidelijk te etaleren.

'Je was vasthoudend
en soms een
beetje koppig'

“Jouw naam en die van Bert Mathijssen blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bert deed de regie en ging over de inhoud, en jij was de toneelmeester die over de tijd, het toneel en de productie ging. Je was vasthoudend en soms een beetje koppig. Maar dat heeft het Swaree wel gebracht op het niveau van vandaag”, sprak de commissievoorzitter nadrukkelijk uit.

Discipline

Pieter zelf, zo kennen velen hem ook, is niet de persoon om het veel over zichzelf te hebben. “Ik geniet met volle teugen van de wijze waarop er door onze commissie wordt samengewerkt. In feite hoef ik dit jaar nauwelijks meer iets te doen, iedereen kent zijn taak”. Bij de vraag waarom Pieter nooit lid van de Stichting of Boerenraad is geworden, komt er een meewarige glimlach op zijn gezicht. “Dat heeft onder andere te maken met discipline en regels die ‘niet altijd passen’, maar ook over onderlinge samenwerking. Ik vind Patrick Kamphuis en de technische commissie een voorbeeld voor velen. Ze zijn er altijd, weten wat ze moeten doen en je kunt er altijd op rekenen. Datzelfde geldt overigens ook voor mijn eigen commissie”, merkt de bedachtzame productieleider op.



Vergissen

“Maar”, begint Pieter voorzichtig, “natuurlijk heb ik me ook wel eens vergist. Het programmaboekje van dit jaar moest op een bepaalde manier gevouwen worden. Dat kostte niet zomaar veel tijd, maar heel veel tijd. Op een gegeven moment zijn we daar vijf dagen non stop mee bezig geweest”. Maar ondanks dat mocht het eindresultaat er weer zijn. “Ik werk altijd graag naar perfectie toe”.

Verrassing

Als kers op de taart werd Pieter Verduin zaterdagavond, na afloop van zijn laatste Priense Swaree, door burgemeester Han van Midden namens de Koning geridderd voor zijn ongelooflijke inzet. Het gaf zijn afscheid een gouden randje, terwijl de hoofdrolspeler in deze er beduusd van was. [l]


Pieter Verduin omringd door medewerkers en deelnemers aan het Swaree bij de mobiele STOEP etalage FOTO: RENÉ BRUIJNINCX