Sint Jan. FOTO TONI RAATS
Sint Jan. FOTO TONI RAATS Toni Raats

Tullepetaon krabbelt weer op

ROOSENDAAL - Twee weken geleden maakte de Tullepetaonse beiaardier, Toni Raats, een flinke draai met zijn fiets. Hij belandde in volle vaart met hoofd en heup en Ave Maria niet in de kerk maar op de harde stoep van de brugstraat tegenover de St. Antoniuskapel. Hij 'krabbelde’ op en werd door een hulpvaardige mede Tullepetaon thuis gebracht.

Een pleister plakken bleek niet voldoende dus werd hij gestrekt in de ambulance direct naar Krabbegat gereden. Wat bleek: een zware heupontwrichting door een enorme verdraaiing. Iedere draai zorgde voor martelende pijn. In Krabbegat lapte ze de Tullepetaon weer een beetje op, maar vliegen kon die nog niet. Een tullepetaon met een looprekje was het gevolg. Langzaam 'krabbelde’ de Tullepetaon na een week overeind en werd weer naar huis gebracht.

Daar moest de Tullepetaon verder met de omdraaiende wieltjes van de rollator leren lopen en vliegen. Maar staan op 1 been of het nemen van een traptree was onmogelijk. Hij kon z’n draai nog niet vinden. Op de zondag van de carnavalsmis wordt de begeleidingsmuziek dan ook vakkundig omgedraaid en nog wel door de moeder van nar Doremi. Maar 110 treden op om de leutmart met carillon te openen op maandag 24 februari om 13:11, zijn 109 treden te veel. Laat het nu een hulpvaardige beiaardkrab zijn die de Tullepetaon uit de nood helpt en de draai naar Tullepetaonestad maakt. De Krab dweilt z’n neus achterna en draaide die richting onze enige echte St. Jan. De beiaardkrab, Janno den Engelsman, zal het Tullepetaonse carnavalslied 13:11 precies ten gehore brengen. Door de gordijnen en dweilen heen speelt hij met zijn krabbepootjes onze Tullepetaonse muziek met hier en daar een krabbeslinger aan klokkenklank.

Menig Tullepetaon begint zich nu om te draaien en krabt zich achter de oren, maar iedereen mag ‘ t horen de klokken zijn voor en van alle leutige mensen en zorgen voor saamhorigheid en verbinding tussen alle mensen van alle culturen. Het belooft dan ook een leutige volledig omgedraaide en verbroederende opening van de leutmart te worden met confetti en wie weet gordijnen en dweilen.

De 'opkrabbelenden tullepetaon en de Tullepebeiaardkrab’ zagen dat het goed was. En gelukkig maar was het carnavalslied van dit jaar al op het automatisch spel in fragmenten ingespeeld en wordt regelmatig afgedraaid met een knipoog naar Krabbegat. Verdraaid leutig toch, zo’n hulpvaardige krab die z’n neus in Tullepetaonestad liet zien en horen. Ofwel: draai ‘t mar om.[l]