Cor Verbogt legt op 1 juli zijn functie als voorzitter neer en wordt dan opgevolgd door Jacqo van Gastel FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Cor Verbogt legt op 1 juli zijn functie als voorzitter neer en wordt dan opgevolgd door Jacqo van Gastel FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Cor Verbogt legt voorzittersfunctie SCR neer

ROOSENDAAL – Op 1 juli 2020 komt er voor Cor Verbogt een officieel einde aan zijn lidmaatschap van de Stichting Carnaval Roosendaal. Hij wordt dan als voorzitter opgevolgd door Jacqo van Gastel. Daarmee voldoet Verbogt aan het door hemzelf geïnitieerde rooster van aftreden.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Opvallend tijdens het gesprek met de vertrekkende voorzitter is de wijze waarop hij zijn handelen in alle gevallen onderdeel maakt van het groepsproces. “Carnaval kent drie representatieve functies en een organisatie die het spel gezamenlijk op de wagen zet”, laat hij zich al aan het begin van het gesprek ontvallen.

Officiële functie

“Voordat ik überhaupt in beeld kwam bij de Stichting Carnaval, verrichtte ik jaarlijks één officiële rol, waarbij ik samen met ‘de spoorwegen’, ‘de kaai’ en namens ‘de post’ de prins ontving op het station. Vanuit die contacten met leden van Stichting Carnaval werd ik herhaaldelijk benaderd om toe te treden tot het Stichtingsbestuur. Na een ‘meeloopjaar’, werd me duidelijk dat ik op mijn eigen wijze en in overleg met de andere leden een positieve bijdrage zou kunnen leveren”, vat hij die periode samen.

Veranderingen

“Zodra ik als voorzitter aan de slag kon, heb ik me gefocust op zaken die me daarvoor als buitenstaander waren opgevallen. Van daaruit kwam ik in goed overleg met tal van andere partijen tot een lijst van aanpassingen en verbeteringen”. Verbogt benadrukt daarbij dat het in alle gevallen ging om veranderingen die de kwaliteit van het feest ten goede zouden komen. “Door in openheid en eerlijkheid met elkaar te communiceren zijn er tal van zaken veranderd, aangepast of verfijnd”.

Vrouwelijke nar

Vervolgens somt de voorzitter een aantal zaken op die in de afgelopen 8 jaar al zijn bereikt. “Het rooster van aftreden voor bestuursleden werd vastgesteld op ten hoogste 2 periodes van 4 jaar. Maar ook de uitbreiding en verjonging van de boerenraad, de komst van een vrouwelijke nar, de aanpak en verspreiding van de Kwakkelkrant, het uitgeven van diezelfde krant in eigen beheer, het terugkeren van de Hofkapel, de hulp door honderden vrijwilligers en de ingrijpende wijziging bij ‘het liggen voor het Swaree’”, duidt de voorzitter er een aantal. Hij pretendeert zeker niet volledig te zijn.

Beleid 2024

“Tijdens een aantal hei-sessies hebben we een lijst met zo’n 40 verander- en ontwikkelpunten opgesteld, waar het feest in 2024 zou moeten staan. Die lijst vraagt nog om een duidelijke selectie, en moet vooral worden ingericht op het maakbaar en haalbaar van de beschreven doelen”, verwoordt Verbogt de doelstelling welke het bestuur zich heeft opgelegd.

Carnaval

Bij de vraag wat Cor de komende carnaval gaat doen, valt er een weloverwogen stilte. “Ik blijf geen voorzitter, ik wordt ook geen hoofd optocht, om maar eens iets te noemen en zorg vooral dat ik niemand in de weg loop. Of ik op een of andere manier nog een bijdrage kan leveren, moet het bestuur met de nieuwe voorzitter maar eens rustig bekijken. Want dat ik dit ga missen, staat buiten kijf. Ik heb de afgelopen jaren zoveel nieuwe vrienden gemaakt, dat ik die band met stichting, boerenraad, vrijwilligers en andere leutpartijen heel graag wil behouden”.

Compliment

Aan het einde van het gesprek wordt Verbogt bijna lyrisch als hij het over de nieuwe Opper-Tullepetaon, burgemeester Han van Midden, heeft. “Ik heb hem als voorzitter een aantal keren gesproken, maar ben samen met de Tullepetaonen blij verrast op de wijze waarop hij zich in zo’n korte tijd dit feest heeft eigen gemaakt. Een betere ambassadeur van ons Leutfeest kunnen we niet hebben”, sluit Verbogt uiterst positief af. [l]