Uitvoering Stabat Mater van Pergolesi in Schuurkapel

ROOSENDAAL - Een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten voor de Moeder Gods is wel het Stabat Mater. Het beschrijft het grote verdriet van Maria om haar zoon de gekruisigde Christus.

Het Stabat Mater is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht "Stabat Mater dolorosa . Vertaald : De moeder stond bedroefd. De Italiaanse componist Pergolesi zette dit gedicht op muziek op een wijze die exact de betekenis weet te treffen.

Palmzondag
Het is met dit prachtige werk dat zondag 5 april op Palmzondag het begin van de Goede week zal worden onderstreept. Om 11.00 uur zal het Bevelands Vrouwenensemble 'Cantando' uit Goes delen van het Stabat Mater ten gehore brengen in de Tolbergse Schuurkapel aan de Damastberg 108 te Roosendaal. Tussen de delen door worden er enkele gedichten passend in dezelfde sfeer van het Stabat Mater, voorgedragen. De muzikale begeleiding aan de piano wordt verzorgd door Edu de Goffau. Het geheel staat onder leiding van de dirigente Gunita Kronberga.
Naast het bezoek in de Goede Week van zoveel mensen aan de paar honderd uitvoeringen van Bach's meesterwerk de Matthäus Passion, hoort zeker ook het bijwonen van het Stabat Mater tot een van de (muzikale) gebeurtenissen die mensen zo raakt in de sfeer op weg naar Pasen. De Tolbergse Schuurkapel zal door haar intieme sfeer de bezoekers aan deze bijeenkomst zeker niet onberoerd raken. Gezien het beperkt aantal plaatsen is het raadzaam om tijdig aanwezig te zijn. De deur gaat om 10.30 uur open. Na afloop is er gelegenheid de opgedane indrukken met elkaar te delen. [l]