Max Havelaar en Wereldwinkel

ROOSENDAAL - Zimbabwe, Zuid-Afrika, Burkina Faso, Thailand, Filipijnen, India, Indonesiƫ, Madagaskar, Mexico, Ecuador, Peru, Guatemala zijn landen op de wereld, waar het verschil tussen arme en rijke mensen veel groter is dan in Nederland. Bovendien is in die landen vaak weinig of geen sociale voorzieningen en ook blijft er in die landen nogal eens "geld aan de strijkstok hangen" bij mensen die een zekere machtspositie hebben. Corruptie dus.

De Wereldwinkel Roosendaal verkoopt fairtrade producten. De vrijwilligers van de winkel gaan nooit naar die landen toe om te kijken of er een vorm van corruptie is. En of er op een menswaardige wijze wordt geproduceerd, natuur en milieu niet wordt belast en er geen kinderarbeid is.

Of iets fairtrade is, wordt gecontroleerd door de WFTO (World Fair Trade Organization) en de stichting Max Havelaar. De WFTO controleert de (kunst)nijverheidsproducten, zoals tassen, beeldjes van hout, steen of (rest)metaal, houten speelgoed, keramiek enz. enz.; Max Havelaar controleert de voedselwaren, zoals koffie, thee, rietsuiker, rijst, noedels, cacao en chocolade en nog veel meer. In dit Multatuli-jaar (de schrijver Eduard Douwes Dekker, die onder het pseudoniem Multatuli het boek de Max Havelaar schreef, waarin hij de sociale misstanden in Nederlands-Indiƫ aan de kaak stelde) geeft het altijd een trots gevoel, als er in andere landen, Duitsland, Denemarken bijvoorbeeld, een Max Havelaar logo op fairtrade producten staat.

De mensen van WFTO en Max Havelaar en de vertegenwoordigers van deze clubs in die landen controleren regelmatig of de producten nog steeds fairtrade geproduceerd worden. De importeurs zorgen weer voor lang lopende contracten met de producenten. Het is voor de makers en boeren van de fairtrade producten natuurlijk heel belangrijk om langlopende contracten met de importeurs te hebben. Dan kunnen ze verder investeren in hun bedrijven. Machines kopen, kinderen naar de middelbare school laten gaan enz.

De Wereldwinkel Roosendaal koopt de producten in bij de importeurs. De meeste importeurs, die ook vaak net als de wereldwinkels veel vrijwilligers in dienst hebben, zijn gevestigd in Culemborg. Ze zitten in een soort "verzamelgebouw", Fair Plaza of Centrum Mondial. Voedsel wordt via internet besteld. De inkopers van de Wereldwinkel Roosendaal gaan eens per circa zes weken daarheen om in te kopen. En dan kunt u naar de wereldwinkel komen om leuke, unieke cadeaus te kopen of fairtrade koffie, thee enz.

Info: Wereldwinkel Roosendaal, Nieuwe Markt 60, 4701 HK Roosendaal, 0165-559434, wereldwinkelroosendaal@gmail.com; www.wereldwinkelroosendaal.nl [l]