Kleermaker Dennis leert anderen het vak. FOTO COLLECTIE VASTENACTIE
Kleermaker Dennis leert anderen het vak. FOTO COLLECTIE VASTENACTIE fotocollectie Vastenactie

Bisschoppelijke Vastenactie:
werken aan je toekomst

NISPEN - Carnaval is voorbij, op 26 februari was het Aswoensdag en daarmee begon de christelijke Vastentijd, tegenwoordig ook wel Veertigdagentijd genoemd. Het is een tijd van voorbereiding op het grootste christelijke feest: Pasen.

Geestelijk door zich meer te bezinnen op inhoud en waarde van het geloof; lichamelijk door zich wat te ontzeggen op het gebied van eten en/of drinken, genot of luxe. Maar ook zetten we ons in voor minder bedeelde medeburgers via de Bisschoppelijke Vastenactie.

Opleiding en scholing
Dit jaar staan opleiding en scholing centraal. Langzaam maar zeker gaat het daar steeds beter mee: momenteel volgt 91% van alle kinderen ter wereld basisonderwijs. Maar 9% dus nog niet, en dat zijn er nog altijd miljoenen! Daarnaast is basisonderwijs alleen niet voldoende: een goede opleiding maakt verschil voor de toekomst. Een vak kennen betekent drie tot zes maal meer inkomen! Onderwijs aan meisjes vermindert de kans op kindhuwelijken en de maatschappelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt minder. Beter opgeleid betekent meer zelfvertrouwen en de mogelijkheid voor een leidende rol in de samenleving.

En het verschil wordt al gemaakt door kleine bedragen: een lesboek kost € 1,20. En voor € 200 kan men een jaar lang een beroepsopleiding volgen. De Vastenactie steunt al jaren het onderwijs: momenteel volgen 3600 jongeren dank zij de Vastenactie onderwijs, van kleuterschool tot universiteit.

Projecten
In 2020 richt men zich speciaal op projecten in Zambia, Sierra Leone en Bangla Desh. Steeds gebeurt dat op verzoek van en in samenwerking met de plaatselijke bevolking. Zij moeten bijdragen wat zij kunnen in de vorm van gratis werk, materiaal of geld. De Sint Norbertusparochie wil daaraan ook meewerken: minimaal willen wij de inrichting bekostigen van één of meerdere praktijklokalen. Daarvoor reken wij op u.
U kunt bijdragen via de collectes in de kerken, of door een gesloten envelop met daarop Vastenactie op de bus te doen bij een van de secretariaten: St. Josephstraat 2, Kade 23 of Kerkplein 7, Nispen.

Wilt u meer weten over de
Vastenactie en de projecten:
www.vastenactie.nl [l]