In de periode van NLdoet wordt in Nispen ieder jaar NispenSchoon georganiseerd
In de periode van NLdoet wordt in Nispen ieder jaar NispenSchoon georganiseerd Foto: René Bruinincx

Vrijwilligers massaal aan de slag bij NLdoet

ROOSENDAAL - Duizenden vrijwilligers steken op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart weer de handen uit de mouwen voor de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door het Oranje Fonds om verenigingen, stichtingen en organisaties een handje te helpen bij het vele werk dat zij moeten verrichten.

DOOR REMKO VERMUNT

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven, maar steeds minder burgers willen zich daadwerkelijk inzetten voor een organisatie. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Tijdens NLdoet kan iedereen ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. "Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen", stelt NLdoet. Organisaties mogen dan ook kosteloos hun klus aanmelden via de website www.nldoet.nl. Dat hebben ook tal van instanties in de gemeente Roosendaal gedaan. Wij zetten er een aantal op een rijtje:

Muren verven

Wie goed is met een verfkwast en roller kan zich melden bij S7L zorg in Wouw. Daar moet niet alleen de woonkamer, maar ook de muren van de dagbesteding geschilderd worden. De zorgorganisatie kan nog acht vrijwilligers gebruiken daarvoor. Ook stichting Wouwse Molen de Arend kan nog vier vrijwilligers gebruiken die goed zijn met verf voor het opfrissen van de binnenmuren op de begane grond en de eerste etage. Bij SDW De Lindenberg in Wouw zijn ze juist op zoek naar in totaal twaalf vrijwilligers die graag met de hele groep gaan wandelen én lunchen in het dorp.

NispenSchoon

In Heerle, Moerstraten en Wouwse Plantage staan vooralsnog geen vrijwilligersactiviteiten op de planning. In Nispen is Stichting De la Vie op zoek naar nog vijftien vrijwilligers die willen helpen bij de aanleg van een speeltuin. "Er is besloten om de speeltuin te vergroten om de kinderen een passender aanbod te kunnen doen. Voor de veiligheid komt er een hekje ter afscheiding van het speelgedeelte met het voetbalveldje. De resterende moestuin wordt verplaatst naar een ander gedeelte en de stenen worden eruit gehaald." Eén week later, op 20 maart, wordt nog NispenSchoon georganiseerd waarbij men met zo'n 250 vrijwilligers op pad wil om het dorp weer helemaal spik en span te maken.

DE-Toltuin

Ook in Roosendaal staan er tal van activiteiten op de planning. Zo worden er bijvoorbeeld vrijwilligers gezocht voor het zomerklaar maken van de DE-Toltuin. "Zo in het voorjaar wordt het weer tijd om ervoor te zorgen dat er tijdens de zomermaanden volop genoten kan worden van al het moois wat DE-Toltuin te bieden heeft. Dat betekent dat het groen weer onderhouden wordt en dat er nieuwe beplanting wordt aangelegd. Ook willen we de oude verflaag vervangen voor een andere frisse kleur en bij de ingangen willen we entreeborden weg zetten. Bezoekers kunnen hier informatie op lezen over wat er groeit en bloeit in de tuin en wat er in DE-Toltuin te doen is."

Activiteiten

Bij Wijkhuis de Wieken wil men graag het podium op orde maken. Denk bijvoorbeeld aan klusjes zoals rommel opruimen, kasten schoonmaken, vloer reinigen, ruimte onder het toneel schoonmaken en wellicht zelfs hier en daar wat verven. En zo zijn er nog tal van andere klussen. Van het organiseren van activiteiten voor mensen in armoede tot het aanleggen van moestuinen.

Aanmelden

Heb jij wat tijd over of zet je je graag in voor een goed doel? Meld je dan snel aan als vrijwilliger bij een van de vele klussen. Dat kan via www.nldoet.nl. Wil je nog een klus aanmelden? Ook dat kan via deze website. [l]