Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Honderd dagen feest met doorkomst van Vuelta

WOUWSE PLANTAGE - Wethouder René van Ginderen heeft woensdagmiddag samen met verschillende partijen het doorkomstbord voor de Vuelta onthuld in Wouwse Plantage. Op zondag 16 augustus trekt de Spaanse wielerronde door het dorp en hoewel de renners misschien binnen een kwartier de gemeente weer uit zijn, wil de wethouder er toch één groot feest van maken voor iedereen. Niet alleen op die zondag, maar ook in de honderd dagen voorafgaand aan de doorkomst.

DOOR REMKO VERMUNT

Daarbij wordt hij gesteund door onder andere het Wielerplatform, VVV Roosendaal, Citymarketing en Cultuur verbindt Roosendaal, maar vooral ook door de verschillende wielercomités. Een paar van hen waren woensdagmiddag aanwezig om meer uit te leggen over hun activiteiten.

Tomaten-gooi-wedstrijd

Arian Tak vertelde wat meer over de plannen in Wouwse Plantage waar het thema luidt: 'De Boulevard kleurt rood'. "Dat begint bij ons al op 2 augustus met het warmdraaien voor de Hel van de Pin, maar ook op 4 augustus tijdens de Hel van de Pin kleurt hier de Boulevard helemaal rood." Ook Kindervakantiewerk in Wouwse Plantage krijgt een Spaans tintje. Zo gaan de kinderen onder andere castagnetten maken, waarmee ze langs de kant van de weg de wielrenners kunnen aanmoedigen. "Het nieuwe evenemententerrein (Natuurpoort) wordt één groot strand, we gaan een feestavond organiseren, de Highland Games krijgen een Spaans tintje, er wordt een tomaten-gooi-wedstrijd georganiseerd en zelfs de Pink Ladies Tour krijgt een rood kleurtje."

Wielerhart

Op 16 augustus is Wouwse Plantage dan ook voor even hét hart van Roosendaal. "Dat wordt voor de gehele gemeente de centrale plek van waaruit we alles gaan regelen", stelt wethouder René van Ginderen. "Onze gasten worden uitgenodigd om naar Wouwse Plantage te komen en we zorgen er echt voor dat het langs de kant van de weg helemaal rood kleurt." Daarnaast staat er ook een groot scherm om de etappe te volgen.

21 etapas de Nisipa

Maar, ook in Nispen worden tal van activiteiten georganiseerd. Vooral op zaterdag 15 augustus pakken zij flink uit onder de titel: 21 etapas de Nisipa. De inwoners en bezoekers krijgen in feite 21 verschillende etappes/tapas voorgeschoteld. "Als wielercomité proberen wij voor ongeveer de helft van de etappes een professionele invulling te regelen, maar we gaan ook in gesprek met bewoners of zij zelf iets leuks kunnen en willen organiseren." Zo organiseert het Wielercomité bijvoorbeeld een wielercafé met als spreker Luc Suijkerbuijk. Hij won in 1989 de etappe naar Avila in de Vuelta en woont al jarenlang in Spanje (Castellon). "Maar, als je aan Spanje denkt, denk je ook aan vuur en passie dus daarom willen we ook een vuurshow organiseren, maar ook een dansworkshop voor kinderen."

Talent van Roosendaal

Bij de diverse wielerevenementen van de Roosendaalse Wielerzomer worden speciale wedstrijden toegevoegd voor de jeugd van de gemeente Roosendaal. De leider in het klassement zal rijden in de Rode trui. Op de finaledag wordt de strijd aangegaan om de eindoverwinning. Een jongen én een meisje worden daarna gehuldigd als het Talent van de gemeente Roosendaal 2020. Dit initiatief is tot stand gekomen door het Wielerplatform Roosendaal. "We hebben vorig jaar al een zaadje geplant bij de verschillende comités en daar zijn mooie plannen uit voortgekomen", stelt Jeffrey Zwegers namens het platform. In Roosendaal wordt er ook nog een Wielercafé georganiseerd op 10 juli én de Nationale Jeugdronde gaat de karavaan een Spaans tintje meegeven.

Maar, dat is nog niet alles. "We willen via de Vuelta Holanda alle Roosendalers verbinden door 100 dagen lang activiteiten en evenementen te ontwikkelen. We zijn, in aanloop naar de Vuelta Holanda op zoek naar originele activiteiten die een link hebben met Spanje, de Vuelta Holanda of de wielersport," aldus Van Ginderen. "En daarbij streven we naar een zo groot mogelijke diversiteit. Dus behalve beweging en gezondheid, zeker ook op het gebied van cultuur, vrije tijd en winkelen." Daarom roept wethouder Van Ginderen iedereen met een goed idee op om contact op te nemen en hun plannen te bespreken. Heb je een idee? Zet het op papier, inclusief een kostenraming en N.A.W. gegevens, en mail deze minimaal 6 weken voorafgaand aan de uitvoering naar: vuelta@roosendaal.nl. [l]